Meny

close
Recension

Testat: hudvård från Odacité

Amerikanska märket Odacité (har fransk grundare, därav namnet) har länge gjort väldigt fina oljeserum för olika behov men de har också utökat sortimentet ganska mycket på sistone. Här är deras nya ansiktskräm – utan syntetiska ingredienser – som jag har testat ihop med ett av deras serum.

odacite-serum

Odacité, Acai- Rose Youthful Glow Serum Concentre, 5 ml, ca 500 kronor. Den här lilla flaskan är ju den bästa reskompisen, men det är deras version av full size, så det är ganska dyra droppar. Oljan är mörk, grön och ser grumlig ut av alla nyttiga extrakt. Består av bland annat olja från acaifrukten, rosolja, olja från neroli, jasmin och ceder. Doften är helt makalös och det är också känslan på huden. Oljan absorberas snabbt, återfuktar genast och ger verkligen huden en fin glow. Det känns att det är en aktiv olja, så inget för dig som är väldigt känslig i huden. Jag har använt den direkt på fuktad hud och sen applicerat krämen över. Oljan funkar bra på egen hand, men känns ännu mer verksam under krämen. Man kan också blanda en droppe eller två direkt i krämen. (Jag gillar inte att göra så, men det är en smaksak.) Mitt största problem är att oljan tar slut innan jag egentligen fått känna efter ordentligt. Det tar alltid minst 2 veckor innan min hud vänjer sig vid en ny olja och kan tillgodogöra sig alla verksamma ämnen. Därför tycker jag att det är lite svårt att sätta ett betyg, men baserat på den tid vi fick ihop, oljan och jag, funkade det utmärkt, och det är ingen tvekan om att det är en bra och effektiv olja. Betyg: 4,5/5. 

 

Odacité, Oleosomes Time Delivery Crème, 50 ml, ca 750 kronor. Den här stilrena svarta glasflaskan med smart pump innehåller en kräm som är ganska fast. Den har en mild doft av söt frukt (?) men också lite trist “apoteksdoft”, svårt att beskriva. Krämen är lätt på huden, och över oljan så blir det en riktigt bra kombo för huden. På egen hand är den här krämen inte lika bra, den känns stram på huden och som att den inte klarar av att hålla huden riktigt återfuktad. Men den är aktiv – det känns tydligt i huden att den arbetar, och det är inte riktigt en angenäm känsla, för en som jag, som är lite känslig. Men tillsammans med oljan är detta riktigt bra för min hud och då hålls huden återfuktad, även om jag gärna hade önskat lite mer glow (fett, kanske?). Ingen dålig ansiktskräm, men det är inte “wow” för mig. Betyg: 4/5. 

 

Läs mer om oljor från Odacité:

Härliga ekologiska ansiktsoljor från Odacité

Recension

Recension: ekologisk mascara från Purobio

Testat: ekologisk mascara. Italienska Purobio är ett av mina favoritmärken inom ekologiskt smink tack vare kul produkter till bra pris. Här är en mascara som verkligen är värd att testas: 

 

Purobio Cosmetics, Mascara Impeccable Curving, 119 kronor.  Den här svarta mascaran gillar jag! Den har en böjd borste och bra skaft och hylsa. Formulan är ganska blöt och lite tjockare och klibbigare. Den böjda borsten gör det mycket lätt att applicera och fransarna som svärtas direkt. Beroende på vilket håll man vänder böjen mot fransarna så blir det initialt olika resultat, alltså olika mängd formula som appliceras på fransarna direkt.

Applicerar man med böjen enligt fransarnas form och börjar liksom sick-sacka från fransrötterna får man genast superlånga och tjocka fina fransar. Vänder man på borsten tar det lite längre tid att få till samma resultat, men det går om man har tålamod. Fransarna hålls snygga hela dagen och den smetar inte, även om jag kan se mikroskopiska små partiklar som släpper efter ett svettigt yogapass. En vanlig dag på jobbet är dock inga problem men fällningar. Fransarna lovar ju “curves” och när jag har använt en ögonfransböjare och är noga vid applicering håller denna mascara vad den lovar. Snygga fransar som är öppna, har “kurvor” och som framför allt har volym och längd. Svider inte i ögonen och är också lätt att tvätta av. En riktigt bra mascara till bra pris. Betyg: 4/5. 

 

Läs mer – en annan mascara från Purobio:

Ekologisk mascara från PuroBio

Recension

Beauty-battle: ekologiskt läppbalsam

Recension: naturligt baserat läppcerat. Jag använder läppbalsam i perioder, som just nu på vintern, men annars klarar jag av att hålla läpparna mjuka och återfuktade på egen hand. Tricket? Återfukta huden inifrån med vatten och bra fetter 🙂

Men här är några ekologiska läppbalsam som jag har testat senaste månaderna:

 

WeDo, Protect Balm, 25 gram, 199 kronor. Stor och bra dosa – perfekt att ha i handväskan – med ett doftlöst balm som är baserat på mandelolja, ricinolja och vaxer från candelilla, solrosfrö och mangofröolja. Mjuk och följsam konsistens, det glider lätt ut på läpparna och mjukgör och återfuktar bra. Kan även användas i hårtopparna, men det har jag inte testat. Däremot har jag det gärna på händerna och nagelbanden! Dyrt – men burken är jättestor så detta lär räcka väldigt länge. Klart godkänt! Betyg: 4/5.  

 

Burt’s Bees, Beeswax Lip Balm, Peppermint, 4,25 gram, 39 kronor. Måste vara Burt’s Bees mest klassiska läppcerat? Baserat på bivax och med tydlig doft av pepparmynta. Fast i konsistensen, lite motstånd när det glider ut på läpparna, men ändå mjukt och härligt. Pepparmyntan ger en uppfriskande känsla på läpparna, nästan lite sticksigt, men inte alls obehagligt, men läpparna känns lite plumpade? Den friska känslan lägger sig efter ett tag, och sen är det enbart mjukt och småklibbigt på läpparna. Gillar den lilla storleken, det får lätt plats i den lilla sminkväskan och i fickan. Återfuktar läpparna bra och det bästa är att detta cerat håller läpparna mjuk och smidiga LÄNGE. Betyg: 4,5/5. 

 

Melvita, Moisturizing Lip Balm, 3,5 gram, ca 70 kronor. Detta är också ett klassiskt läppbalsam som jag testade i en annan förpackning och lite annorlunda formulation 2011. Det är med på min favoritlista som ni ser nedan, men jag vacklar nu. Det är ett mjukt och trevligt vaxigt stift som känns väldigt trevligt på läpparna. Håller dem mjuka och återfuktade länge. Baserat på solrosolja, sheasmör och arganolja, bland annat. Har en trevlig doft, oklart om det är vanilj (det första original Melvita doftade mycket tydligare av vanilj, här är jag osäker…). Tycker kanske inte riktigt att det klarar att hålla mina läppar mjuka och återfuktade så länge, utan behöver applicera ganska snart igen. Hm. Jag har alltså älskat detta tidigare, men nu tycks det inte riktigt leverera. Betyg: 4/5. 

 

Burt’s Bees, Lip Butter, Orange Blossom & Pistachio, 11 gram, 55 kronor. Älskar detta – bäst av alla dessa läppcerat! Liten burk i metall som är lätt att få upp tack vare ett smart lock. Passar perfekt i alla väskor/fickor och är riktigt söt. Smöret doftar ljuvligt av apelsin – och choklad! Det känns som att man smörjer in sig i romerska bågar 🙂 Smöret är baserat på sheasmör och kakaosmör och det är ljuvligt på läpparna. Håller dem mjuka jättelänge och man behöver inte hålla på att applicera nytt hela tiden. Verkar också återfuktande, så läpparna känns liksom “bättre”. Älsk! Betyg: 5/5. 

 

Cattier, Lip Care, 4 gram, 45 kronor. Smidig hylsa på detta cerat som är ett fast men ändå mjukt stift som känns hyfsat doftfritt, men jag anar lite kokosdoft. Baserat på bland annat kokosolja och olivolja, och tyvärr funkar inte detta för mig. Visst, läpparna blir inledningsvis mjuka och återfuktade, men när jag använder detta under hela dagen blir jag torr och måste applicera på mer. Jag har noterat detta tidigare med just kombon olivolja och kokosolja, så jag gissar att min hud inte är kompatibel med just dessa. Annars är det ett prisvärt cerat som är certifierat av CosmeBio. Betyg: 3/5. 

ekologiska läppcerat

Favoriter: mina bästa ekologiska läppcerat:

Bästa ekologiska läppbalsam – mina favoriter

Relaterade Produkter

Guide

Hur får man glow i huden? Släpp stressen och vila

Hannahs #glowskola fortsätter! Och denna gång handlar det om hur stress kan påverka vår hud negativt. Om detta skriver jag i min bok “Hello Glow – vägen till strålande hud“.

När vi stressar utsöndras hormonet kortisol i kroppen och i hjärnan. Stressen kan leda till att vi tappar minnet, får svårighet att koncentrera oss och får sömnproblem.

Kortisolet stör hudens produktion av kollagen och elastin och ökar mängden fria radikaler. Detta i sin tur kan visa sig i form av torr och trist hud utan elasticitet. Kortisolet kan dessutom försvaga vårt immunsystem, vilket gör oss mindre motståndskraftiga mot infektioner. Det kan också försvaga hudbarriären och förtunna huden.

Stress kan orsaka att cellförnyelsen avtar och det kan leda till fler rynkor. Stress kan även orsaka inflammation i kroppen och i huden kan det visa sig som acne. Många som lider av acne blir också stressade av sina hudbesvär. Det blir alltså en ond cirkel – stress kan orsaka acne, men acne kan även orsaka stress.

Dessutom kan hudåkommor som rosacea och eksem förvärras av höga stressnivåer. Stresshormon kan också rubba andra viktiga hormoner i kroppen som i sin tur kan förvärra huden. Sådana här stressrelaterade hudproblem har fått ett namn, psychodermatology, och stressbehandling och terapi kan hjälpa vissa patienter att få bukt på acne, eksem och andra hudproblem som orsakas av djupare problem.

Förutom att hjärnan kan skadas av långvarig stress tenderar vi att äta sämre när vi är stressade, vilket också påverkar hälsan och huden. Att kasta i sig maten är ingen höjdare för magen, som ofta då slår bakut och får huden att reagera. Man har också sett att viktiga och nyttiga tarmbakterier minskar vid stress, något som också påverkar huden negativt.

Vad kan man göra åt stressen? I dag finns det otaliga böcker skrivna, det finns många olika typer av hjälp att få, men den största och viktigaste biten stavas vila. Och vi kan faktiskt vila på olika sätt. För mig är det vilande att gå en lång promenad i skogen. Att gå på ett 90 minuter långt yin-yoga-pass. Eller att sitta i en park och bara titta på folk runt omkring mig.

Vilken vila som är bäst för dig är individuellt. Men att ta bort skärmar, att vara i naturen och att djupandas är en bra start!

 

Öka ditt glow: satsa på din sömn!

Relaterade Produkter

Recension

Recension: återfuktande schampo och balsam från Rahua

Ekologisk och naturlig hårvård – utan syntetiska ingredienser och starka sulfater. Jag har använt hårvården från amerikanska märket Rahua länge och älskar verkligen deras olik schampo och balsam, så förväntningarna var ganska höga på dessa (hyfsade) nykomlingar som heter Hydration.

Jag har försökt sammanfatta den här duon väldigt länge, men det är himla svårt skriva en recension för mitt hår har varit i så himla blandad form, först risigt och torrt, och sen friskt och fräscht. Men här kommer ett försök till sammanfattning:

 

Rahua, Hydration Shampoo, 275 ml, 379 kronor. Himla söta rosa förpackningar och schampot ser ut som en skimrande rosa lotion, med lätt konsistens. Har en ganska stark doft av blommor och frukt – den känns nästan som en klassisk syntetisk schampodoft. Lätt att fördela i håret, löddrar superfint, och känns precis som ett konventionellt schampo också. Gör rent, lätt att skölja ur och torkar inte ut håret. En schamponering räcker för mig att få rent håret. Som sagt – vissa gånger är detta riktigt bra och verkligen återfuktande, och vissa perioder har jag inte tyckt att det räcker till att återfukta håret ordentligt. Men när håret är på bra humör gör schampot håret ännu finare och håller det fräscht i flera dagar. Betyg: 4,5/5.  

 

Rahua, Hydration Conditioner, 275 ml, 399 kronor. Balsamet har samma ljusrosa färg och samma friska, och lite söt-fruktiga doft. Det är ganska lätt i konsistensen och lätt att fördela i håret. Men det är också ganska odrygt, jag behöver en bra dos för att håret ska kännas riktigt hjälpt. Återfuktar dock håret riktigt bra och efter tvätt känns det mjukt och fräscht. Men de dagar jag har varit frissig har det inte riktigt räckt till att hålla frisset borta. Betyg: 4/5.  

 

Favoriter från Rahua – schampo och balsam:

Recension: schampo och balsam från Rahua

Guide

Hannahs favoriter 2019 – Bästa ekologiska kroppsvård

Bland årets favoriter när det kommer till ekologisk och naturlig kroppsvård kom ingen kroppsolja med på min topplista i år, och heller inte någon fotkräm. Jag har testat ovanligt få kroppsoljor överlag i år och fotkrämer kommer det sällan nya. Men här är en fin lista på den bästa ekologiska och naturliga kroppsvården som jag har testat 2019:

nealsyard-handserum

Bästa ekologiska handkräm:

Neals Yard Remedies, Frankincense Intense Hand Serum. En fullkomligt fantastisk handkräm! Lätt som ett serum, förpackad i den här superfina glasflaskan med pump. Doftar ljuvligt av bland annat olibanum, ros, apelsin, bergamott och myrra. Absorberas snabbt,  lämnar inga feta hinnor, och mjukgör och återfuktar fantastiskt bra. Suddar på riktigt bort 10 år från dina händer. Bästa handkrämen någonsin!

Bästa ekologiska bodylotion/bodybutter:

Weleda, Skin Food Body Butter. Härligt fast body butter i burk med en tydlig doft av citrus, rosmarin och lavendel. Härlig! Smöret är rikt, tjockt och härligt och smälter fint ut på huden. Återfuktar, mjukgör och kapslar in huden i härlig klibbighet! Den är ljuvlig!

Neal’s Yard Remedies, Aromatic Body Lotion. Härlig hudlotion som är lätt i känslan, absorberas snabbt och återfuktar huden jättebra. Doftar ljuvligt av geranium och lavendel och doften är väl tilltagen, något jag älskar när det kommer till bodylotions.

Patyka, Almond Blossom Moisturising Body Milk. Smidig tub med en vit lotion som är lite småseg och långsamt rinnig. Doftar riktigt härligt av mandel, lätt att massera in och den mjukgör huden direkt. Den där känslan håller i länge, den här lotionen är verkligen suverän på att ta hand om huden.

estelle thild -bodyscrub

Bästa ekologiska body scrub:

Estelle & Thild, Renewing Body Scrub, Citrus Menthe. Sockerskrubb med lätt formula, fantastisk doft av citron och mynta och som river alldeles lagom mot huden. Trollar bort torr och hård hud och är härlig att massera på huden; mjuk, följsam och lätt att använda. Återfuktar dessutom huden alldeles perfekt!

Bästa ekologiska duschkräm:

Weleda, Lavender Creamy Body Wash. Ljuvlig duschkräm som är som en halvlös vit kräm och som doftar fantastiskt av lavendel! Skön på huden, löddrar lite lagom och lämnar huden ren utan att torka ut. Älsk!

 

Gillar också: 

Zuii Organic, Moisturising Body Wash. Smart flaska med pump – älskar det i duschen! Trevlig gel som doftar otroligt fint; citrus möter vanilj. Löddrar fin, gör rent utan att torka ut huden och känns bara ljuvlig.

lavilin-deo-72

Bästa naturliga deodorant:

Lavilin, 72 h Deodorant Stick. Krämbaserad deo i stick – den versionen jag testade har nu uppdaterats, så hoppas att min beskrivning stämmer! Tydlig och fräsch doft, som kanske är syntetisk, och blir lite mindre stark när den kommer till armhålan. Innehåller en probiotisk formula med levande bakteriekultur som “äter svettbakterierna”. Och den fungerar alldeles utmärkt! Inga konstiga svettdofter, håller armhålan torr och fräsch. Betyg: 4,8/5. 

Förra årets bästa kroppsvård:

Hannahs favoriter 2018: bästa ekologiska kroppsvård