Meny

close

Söndagshänget

I vanlig ordning drog vi farmers market rundan idag eftersom det är söndag. Jag har börjar bli lite bättre när det gäller matinköp och har börjat veckoplanera. Vuxet va?

En gång i veckan är det inköp av all frukt och grönt och blommor för den kommamde veckan. Så slipper man pipa iväg till mataffären hela tiden. Sen älskar jag att shoppa på farmers market och har alltid gjort. Vill äta så lokalt som möjligt med kort färdsträcka samt nyskördat, godast så. Idag blev det morötter, broccoli, grönkål, spenat, satsumas, äpplen, bär, tomater, rrotselleri,  svingod pesto, ägg, örter, lök, vitlök och lite annat gott. Och tulpaner. Nu är det vår här, tjohooo!

C4A74CDE-C32D-4AE7-B925-E5E260AAAE51E4C7F9AD-8A92-4AFB-B2E7-CEDCB023E32298D41747-6B59-40B5-8CE9-DA7E3A3983FE9171D4B2-DED0-407F-B289-09F9B72F59470B19CF10-4FB6-4DDE-9B3E-9E334A9DE341197DACA4-041A-4B9C-813F-B421A84D4386

Livsstil

Recept: Superfood smoothie!

Det är fredag och jag och Kalle börjar dagen med varsin superfoodsmoothie.

2 paket fryst pitaya

1 fryst banan

2 dl fryst ananas

1 msk gojipulver

1 msk lucumapulver

1 bit ingefära

1 msk chiafrön

1 msk kokosolja

2 msk plantbaserat vanilhprotein

1 dadel

och mandelmjölk

Toppat med bi pollen, kokosflingor och hampafrön

YUM!!

Kalles matvanor!

Det är nu ett år sedan jag plåtade och skrev Mammaboost och kapitlet med Kalles matvanor, och mycket har ju hänt sedan dess, vilket är förståeligt med små barn.  Jag får många frågor angående hur han äter och jag tänkte göra ett uppdaterat Kalle kapitel.

Kalle är typ 80 procent vegetarian. Han dissar kött, äter kyckling och fisk ibland. Hans kost består till största delen av nyttiga fetter, växtbaserat protein och grönsaker. Ofta säger han “vill inte ha mat” och skjuter iväg tallriken. Då säger vi bara att han inte behöver äta och att vi låter tallriken stå där ifall han ändrar sig. I 9 fall av 10 sitter han med god aptit och glufsar i sig maten efter någon minut eller två. Bingo, säger jag. Om han ätit för mycket mellis så äter han knappt någon middag. Den här killen gillar att snacksa mest hela tiden. Men så här brukar det se ut:

Frukost

Dessa tre frullar varvar vi mellan just nu. På helgerna börjar vi med en smoothie som vi sippar på medan vi leker… innan vi gör frukost. De innehåller alltid följande. Chia, hampafrön, bipollen, ingefära, gurkmeja, nötter eller nötsmör och kokosolja. Då får han i sig massa superfoods som ger bra energi.

Bananpankaka med färsk spenat och rå honung som jag mixar i vitamixen, sen steker jag små plättar i kokosolja. Serverar gör jag med chiasylt eller bär. Glömmer jag att lägga i spenaten så vill han inte ha. Han vill ha “gröna” pannkakor.

Havregrynsgröt med chia och misopasta och bär som jag oftast kokar i mandelmjölk. Serveras med bär och kanel, hampafrön, gojibär.

Cashewyoghurt med hemgjord granola och bär plus goji och chia, hampa och sånt.

Stekt ägg i kokosolja och avokado.

Mellis

Det är äpple och mandarin som gäller, eller fruktläder och nötter som cashews och mandel. En liten smoothie, morötter eller råa gröna bönor eller nåt superfoodbakverk vi plockar upp på smoothiebaren.

Lunch

Linspastan håller i sig. Han älskar broccoli och brytbönor, edamame, gröna ärtor och majs och en klick kokosolja. Några gånger i veckan blir det en acaibowl, som nog är hans absoluta favorit. En stor matig smoothie eller något i den stilen. Quesedillas på brunt ris tortillas med spenat och feta i.

Middag

Idag åt vi en laxgryta med kokosmjölk och grönsaker med kelpnudlar. Grytor tycker han om eller så är det små skålar med olika grejer så han kan välja och vraka själv som gäller.  Grytorna jag gör är oftast vegetariska med stora bitar grönsaker som svamp, morötter och sånt. Svamp kan han äta som godis.

Hur gör jag med sötsaker

Han är galen i glass, vegansk glass gjort på kokos med riktiga frukter och sötat med rå honung är grejen för honom. Han har smakat riktig glass ett par gånger, fast då har jag sett till att det är ekologiskt med de bästa ingredienser. Aldrig “bensinmacksglass” om man får lov att säga så.

Bullar. Han har smakat kanelbulle hemma hos mormor och nu till jul både kanelbulle och saffransbulle som såldes i en butik på Abbot Kinney som en svensk tjej bakat. Vansinnigt goda.

Ett par pepparkakor har han ätit och vanliga kex. Det här är faktiskt helt sant, men han frågar aldrig efter de produkterna, han är så van och nöjd med sina quinoa crackers och hembakade mjöl- och sockerfria grejer och det är jag så glad för.

Choklad äter han, fast gjord på raw kakao och kokos. Han älskar det.

Godis har han inte ätit. Aldrig Donken eller sånt, han tycker inte ens om burgare även om han tycker om att leka med träburgare i hans lilla kök. Chips äter han inte heller utan får ekologiska chia- och tortilla chips, eller sötpotatischirre. Friterad mat får han aldrig, inte pommes frites. Han kan få några st ibland när han är ute med pappa… utan matpolisens vetskap, ha ha. Såklart han inte dör av det, men jag tycker inte att hans lilla mage ska behöva få friterad mat. Möjligen sötpotatispommes som friterats i olivolja.

Han tycker fortfarande om att hjälpa mig i köket och att smaka på allt möjligt. Även om han inte tycker om allt såklart så tycker jag det är kul att han visar intresse. Självklart får han äta vanliga pannkakor och våfflor om han vill men jag gör oftast på annat mjöl och det protesteras aldrig. Han dricker vatten och kokosvatten.

Jag säger fortfarande nej till socker, färgämnen, halvfabrikat och tillsatser när det kommer till Kalles kost och min egen med för den delen. Det som blir kvar är färgglad mat, rik på näring, mineraler, antioxidanter och fantastiska smaker, sånt som gör att kroppen blomstrar.