Sov gott med Ashwagandha. Vad är en adaptogen, egentligen?
Vad är en adaptogen egentligen, förutom ännu ett nytt ord for oss att lägga på minnet i den stora hälsodjungeln? Jag ska så enkelt och kort som möjligt förklara dess betydelse.
En adaptogen ökar kroppens förmåga att anpassa sig efter vad som påverkar kroppen, som exempelvis stress eller oro, och ser på ett naturligt sätt till att den hamnar i balans igen. En adaptogen jobbar MED kroppen och får den att “adapt” genom att reglera kroppens hormoner SAMT att boosta immunförsvaret OCH att ge mental klarhet OCH att hålla humöret i schack, bland en hel del annat fiffigt och naturligt som kroppen gillar.
Att addera adaptogener i sin vardagliga kost kan ge många fina hälsofördelar. Exempel på adaptogenska örter är dessa: Ashwaganda, Asian Ginseng, Holy Basil, Milk Thistle, Gotu Kola, Shisandra och Licorice root.
Om vi ska prata Ashwagandha, som är väldigt poppis “over here”, så är det en Ayurvedic ört från roten av plantan Withania somnifera som självklart blivit prisad och använts i århundraden som en naturlig sömnmedicin och stressreglerare… i Indien. Det är en väldigt närande och supportiv ört som bygger vitalitet. Den är fantastisk om man känner att man pushat kropp och knopp lite för hårt och behöver balansera upp lite.
Roten kommer oftast i pulverform och förtärs smidigast i te eller i varm nötmjölk tillsammans med en massa goda kryddor. Perfekt nu på hösten när man vill sitta inne och mysa och sova gott. Här kommer ett recept att testa, det finns en hel del goda om man vill googla runt lite. Nu när jag strax inte är gravid längre ska jag återgå till dessa adaptogener, be so sure. 🙂
Varm nötmjölk med Ashwaganda.
2-3 dl mandelmjölk
1 tsk Aschwagandhapulver
En liten nypa svartpeppar
2 tsk honung
1/2 tsk kanel
1/4 tsk muskot
1 nypa kardemumma
Värm mjölken i en kastrull tillsammans med Aschwagandapulvret och resten av ingredienserna förutom honung. Låt det sjuda i ca 15 minuter. Rör ner honung och häll över i en stor mysig kopp och kryp upp i soffan.