Ugnsbakad quinoa är så sjukt gott. Speciellt om man piffar den med fina höstäpplen, kanel och lite vanilj. Krämigt blir det av kokosmjölken “crunch-igt” på toppen från pistagenötterna. Jag har postat det här receptet förut, men det tål att upprepas, speciellt med alla fina höstäpplen ni har i Sverige nu.

Till 1-2 portioner behöver du

1 dl quinoa

1 äpple

2 dl kokosmjölk + ca 2 dl till servering

1 dl vatten

½ tsk kanel, eller mer efter smak

½ tsk vaniljextrakt

1 dl hackade pistagenötter

honung

en nypa havssalt

kokos- eller olivolja till formen

Såhär gör du

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en liten ugnsform med kokos- eller olivolja och skölj quinoan. Kärna ur och skär äpplet i bitar. Blanda alla ingredienser utom honung och nötter i en stor skål och häll sedan över i ugnsformen. Grädda i ugn i 40 till 50 minuter tills quinoan är genomkokt. Rör om då och då och tillsätt eventuellt en extra dl kokosmjölk om det behövs. Låt gröten svalna något och servera i en skål tillsammans med kokos eller nötmjölk. Toppa med hackade pistagenötter, din favorithonung och mer kanel efter smak.

Smaklig måltid.

Fotograf: Stephanie Bjelkstam