6 sätt att undvika miljöfarliga textilier
Pläden “Viskadalen” av ekologisk bomull fungerar även på väggen. Finns hos Nordic Design Collective.
Att bomull är en av de största miljöbovarna, globalt sett, har jag skrivit om flera gånger här på bloggen. Ändå blev jag förvånad över att det finns så MÅNGA skadliga ämnen i hemtextilier.
Härom veckan fick jag ett pressmeddelande från Kemikalieinspektionen som undersökt innehållet i påslakan, handdukar, filtar med mera. Och nästan en tiondel innehåller miljöfarligt nonyfenol eller nonylfenolex, som EU beslutat att förbjuda. En tiondel!
I naturen bryts nonylfenoletoxilat ner till det hormonstörande ämnet nonylfenol, som är giftigt för fisk och andra vattenlevande organismer
Det värsta är att projektet fokuserade på textilier som är vanliga i barns hemmiljö.
Ett kuddfodral innehöll dessutom bensidin, vilket är en nedbrytningsprodukt av ett azofärgämne. När azofärgämnen bryts ner kan de bilda aromatiska aminer och en del av dem har bedömts vara cancerframkallande.
Det som oroar mig med alla kemikalier är att de är så många. Även om de flesta företag kanske håller gränsvärdena när det gäller enskilda kemikalier, så finns det ju så många kemikalier i omlopp som våra kroppar måste hantera. Som våra barns kroppar måste hantera.
Jag kommer själv ihåg när jag för några år sedan köpte en matta, billigt. Bara efter utseende. Materialet tittade jag över huvud taget inte på. Den levererades, jag lade ut den på golvet – och en kvart senare luktade hela hemmet giftig plast. Den åkte ut illa kvickt, kan jag säga.
Men det finns ju sätt att undvika kemikalierna. Helt och hållet är förmodligen omöjligt, men minska mängden radikalt i alla fall…
- Köp second hand. Där är kemikalierna borttvättade sedan länge – och dessutom krävs inga resurser för att producera nytt.
- Undvik kläder som är impregnerade, flamskyddade eller antibakteriella.
- Köp produkter av återvunna textilier, naturmaterial eller ekologisk bomull.
- Många producenter säger att man inte kan fixera färgen i textilier utan giftiga kemikalier. Igår träffade jag en miljöhjälte som påstår motsatsen (honom presenterar jag i morgon kväll). Växtfärgade produkter kan alltså vara bra alternativ.
- Tvätta och/eller vädra nya textilier – och tänk på att barn är känsligare än vuxna.
- Välj miljömärkt. GOTS, Svanen och Bra miljöval hör till de mest pålitliga.
Läs mer:
Här har jag skrivit mer om vad olika miljömärkningar innebär.