Nästa gång jag besöker Köpenhamn blir det definitivt ett besök till Amass!

Det finns en del fördelar med att jobba som journalist. Som till exempel att man får gå på intressanta trendspaningar och -föreläsningar. =)
I veckan besökte jag Food & Friends som en gång per år berättar om kommande års mattrenden. Den stora mattrenden nu är att allt fler vill bli Climatarians.

Vad är då det? Jo, det är människor som försöker äta sådant som inte belastar klimatet i onödan. Genom det vi äter vill vi vända klimatutvecklingen som den ser ut idag, med global uppvärmning, utfiskning etc. Det genom åtgärder som dessa:

  • att äta närproducerat för att minska onödiga transporter.
  • att äta mindre kött för att minska utsläppen av västhusgaser
  • att använda allt från råvaran (till exempel skal från rotfrukter, alla delar av ett djur etc) för att minska matsvinnet.
  • att slänga mindre mat genom att planera veckomatsedlar utefter vad det som finns hemma och sedan komplettera med det som behövs.
  • att köpa ekologiska livsmedel så långt det går.
  • att äta fler sorters fisk eller andra livsmedel för att inte överbelasta de djur/grödor som är mest vanliga och populära att äta
  • att välja råvaror efter vad som är i säsong.

 

Ett kul danskt exempel är restaurangen Amass. Där planeras till exempel menyn så att rester från rätt 1 kan användas som råvara i rätt nr 2. När man går hem får man med sig en påse med chips av överblivna grönsaksskal hem. Och en del av råvarorna blir kompost i de egna odlingarna.
På så sätt genererar Amass, enligt Lennart Wallander som är vd för Food & Friends, 25 000 ton mindre sopor per år!!!
Nästa vecka tänkte jag tipsa om fler zero waste-restauranger/barer att besöka!

 

Läs mer om mattrender:

• Kan man äta myror?