Sommarsallad med jordgubbar och färska örter
Frukt i maten brukar vara en klassisk fråga där åsikterna går isär. Själv gillar jag alltid färsk frukt i maten, men inte alltid konserverad eller varm (säger bara: banan i curry).
Den här sommarsalladen, med nektarin och jordgubbar i, är rena himmelriket för smaklökarna!
Sommarsallad med jordgubbar och färska örter
4 port
1,5 dl okokta belugalinser
2 dl mathavre
1-2 nektariner
ca 15 medelstora jordgubbar
15 körsbärstomater
1/2 gurka
10-15 myntablad (efter smak)
10-15 basilikablad (efter smak)
1-2 msk fryst persilja
1/2 påse bladspenat (xx g)
150 g fetaost
Dressing:
2 msk olivolja
1-2 tsk pressad citron
1-2 tsk honung
salt och svartpeppar
Koka belugalinserna och mathavret.
Klyfta nektarinerna, skiva jordgubbarna, skiva och skär gurkan i halvmånar, halvera tomaterna. Riv isär basilika- och myntabladen.
Smula fetaosten och skölj bladspenaten.
Vispa ihop ingredienserna till dressingen.
När linserna och havret är färdigkokt, häll över bådadera i en glas- eller metallskål.
Häll dressingen över och blanda ner bladspenaten, mynta, basilika och persilja. Blanda om väl.
Fördela jordgubbar, nektariner, tomater och gurka ovanpå i lite olika lager. Strö fetaost ovanpå och ringla ev olivolja över. Strö extra flingsalt och mal svartpeppar på toppen om du så önskar.
Mums!