Pannkakor gjorda på ekologiskt rismjöl från Saltå Kvarn.

Dagens gladaste nyhet: Sverige är bäst i världen på att köpa eko (OK, delad etta då)! Heja oss!

Detta enligt en halvårsrapport som konsultföretaget Ekoweb gjort på uppdrag av KRAV. Danmark har länge varit bäst på att köpa ekologisk mat, men efter årets första sex månader är Sveriges eko-konsumtion lika stor som i vårt grannland (med en marknadsandel på 9 procent).

Halvårsrapporten visar också att försäljningen av ekologiska och KRAV-märkta livsmedel ökar med sammanlagt 23 procent i dagligvaruhandeln och på Systembolaget.

  • ICA: + 15 procent (försäljningsvärde)
  • Coop: + 13,5 procent (försäljningsvärde)
  • Axfood: + 33 procent (försäljningsvärde)
  • Bergendahls: + 38 procent (försäljningsvärde)
  • Lidl: +10 procent (försäljningsvärde)
  • Systembolaget 42 procent (volym)

– Vi ser att konsumenterna driver omställningen till eko i butikshyllorna och det är den bästa signalen som lantbrukare i Sverige kan få. Nu jagar vi titeln ”bäst på att odla ekologiskt”, där Österrike är bäst i klassen, säger Johan Cejie, försäljningschef på KRAV.

Det är nästan det viktigaste att ta med sig, tycker jag: Att vi konsumenter faktiskt kan påverka marknaden med vår efterfrågan!

Och så här ser utveckligen i Sverige ut på årsbasis. Försäljningssiffror, helår, av ekologiskt och KRAV-märkt:

2015: +39 procent
2014: +38 procent
2013: + 13 procent
2012: + 6 procent
2011: + 11 procent
2010: +11 procent
2009: + 18 procent

Låt oss fortsätta så!

(Fotnot: KRAVs halvårsrapport är en analys av ekomarknaden i Sverige under första halvåret 2016. Den omfattar de stora dagligvarukedjorna och Systembolaget, men täcker inte in ekoförsäljningen inom restaurang och foodservice. )

Läs mer:
KRAVs halvårsrapport: http://www.krav.se/sites/default/files/20160907krav_halvarsrapport_ekoweb.pdf
Ekoweb: http://ekoweb.nu/?p=10884&m=2124
Naturskyddsföreningen: http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/jordbruk/eko/varldens-snabbaste-historielektion-om-eko