Veckans vardagsvego: Bästa burgaren på grillen
I helgen drog grillsäsongen igång på riktigt. Tror inte det fanns en granne som inte tagit fram grillen när jag gick förbi vid middagstid. 🙂
Att hitta vegetariska alternativ är egentligen lätt – det finns ju så många grönsaker, ostar och annat som är supergott att grilla. Men ibland vill jag ha något med “burgarlikt”. och då är det här receptet från Kung Markatta (som jag gjort om bara lite) ett väldigt bra alternativ.
Bästa burgaren på grillen
0,5 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
3 msk chiafrön + 1 ½ dl vatten
2,5 dl havregryn, mixade i blender
2 brödskivor som mixas till brödsmulor i blender
2,5 dl rivna morötter
2,5 dl svarta bönor, mixade till grov puré
0,5 dl fryst, hackad persilja
0,5 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
1 msk olivolja
1 msk japansk soja
1-2 tsk grillsås med rökig smak
1 tsk sambal oelek
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad oregano
0,5 tsk örtsalt + ev lite extra vanligt salt
nymalen svartpeppar
Yoghurtsås:
2 dl turkisk yoghurt
3 msk kapris
1 msk olivolja
1 tsk honung
salt och peppar
Börja med att mixa det som ska mixas och rosta fröna.
Blanda ihop chiafrön och vatten i en liten skål och låt stå i 10 minuter.
Stek lök och vitlök i olivolja på medelvärme tills de blir genomskinliga.
Blanda ihop samtliga ingredienser förutom salt och kryddor i en stor skål. Blanda ihop allt väl. Tillsätt därefter kryddorna och rör ihop. Smaka av med salt och peppar.
Fukta dina händer med lite vatten. Forma smeten till biffar. Pressa och forma dem hyfsat hårt. Det gör att de behåller formen bättre när du ska grilla eller steka dem.
Nu kan du antingen steka dem i en stekpanna eller grilla dem.
Om du väljer att grilla dina burgare, pensla dem med olivolja på varje sida och förgrädda dem i ugnen på 175 grader i 10 minuter. Grilla dem därefter i några minuter på varje sida så att de får en fin färg.
Servera med yoghurtsåsen, i bröd eller med klyftpotatis!