Veckans vardagsvego: Blomkålssoppa med mandelsmak
Jag brukar göra den här soppan ganska tjock och krämig. Bestäm själv vad du gillar bäst! Dragon ger fräsch smak som funkar fint året om.
Blomkålssoppa med mandelsmak
4-5 port
1/2 purjolök
1 msk olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 tsk currypulver
1 litet blomkålshuvud (ca 400 g)
2 potatisar
4 dl vatten
1 dl blötlagda sötmandlar
5 dl vanlig eller vegetabilisk mjölk
3-4 tsk plantaforce eller 1 msk grönsaksbuljongpulver
1 tsk söndersmulad dragon
1-2 tsk citronsaft
rädisor att dekorera med
Lägg mandlarna i blöt i 10-15 minuter.
Ansa och strimla purjon. Fräs den mjuk i oljan i en gryta i 3-4 minuter. Låt vitlök och curry fräsa med i slutet av stektiden.
Ansa blomkålen och skär den i mindre bitar. Skala och skiva potatisen. Häll vattnet och buljongextrakt i grytan och låt koka upp. Tillsätt blomkål och potatis. Låt koka ca 10 minuter, tills grönsakerna mjuknat.
Häll blötläggningsvattnet av mandlarna. Mal i mixer eller kaffekvarn. Tillsätt i grytan. Häll även ner mjölken och mixa ihop allt med en stavmixer (eller häll över i en matberedare). Tillsätt mer vatten om du vill ha tunnare soppa.
Smaka av med dragon, citron, salt och peppar. Garnera med skivade rädisor.
Fler goda och snabblagade soppor:
Veckans vardagsvego: Italienska matmuffins med matig tomatsoppa