Veckans vardagsvego: Citronpotatislatkes
C-vitaminkick i form av citronlatkes! Foto: Liselotte Lundström
Kickar igång det nya blogg-året med dessa asiatiska potatiskakor. Sååå goda!
Citronpotatislatkes
(4-6 portioner)
Ca 750 g potatis (8-9 normalstora)
½ gul lök
rivet skal av ½ citron
saft av ½ citron
4-5 msk vetemjöl
1 krm bakpulver
1 tsk havssalt/vanligt salt
olivolja till stekning
Avokadosås:
1 stor mogen avokado
saften av 1 lime
1 tsk riven ingefära
0,5 tsk pressad vitlök
1 tsk sambal oelek
1 msk ljus soja
0,5 dl matyghurt
Skala potatisen och riv grovt på rivjärn. Lägg över det rivna i en sil och låt det rinna av. Pressa ut överflödig vätska ur rivet och flytta över till en bunke. Finhacka löken och lägg den i skålen. Tillsätt skal och saft av citronen, mjöl, bakpulver och salt och blandda väl. Värm olivolja i en stekpanna – botten ska vara äckt med oljn. Lägg i rågade matskedar av smeten och platta till lite. Stek i 2-3 minuter er sida tills de fått fin färg. Låt rina av på hushållsparre lite, lägg i ugnform och ställ in i ugn som är värmd till 150 grader. Stek resten.
Avokadokräm: Blanda ner alla ingredienser i en hög skål. Mixa ihop med stavmixer. Servera till potatislaksorna.