Veckans vardagsvego: Familjepizza med dubbel personlighet
Det är bra att kunna kompromissa, har jag hört. Därför brukar jag göra denna familjepizza – med ena delen till barnen som bara vill ha Hawaii, och andra delen till oss som gillar chévre. Alla blir glada!
Pizza med dubbel personlighet
(4 port)
Deg (köp färdig på rulle om du har bråttom):
0,5 pkt jäst
2 dl ljummet vatten
1 msk olivolja
4,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
Fyllning ena halvan:
2 dl ajvar relish
3 konserverade persikohalvor, skurna i mindre bitar
75-100 g grovt riven chévre
zucchini i strimlor (paprika är också gott)
salt, peppar
oregano
ruccola
Fyllning andra halvan:
1 brk (ca 200 g) färdig tomatsås
100-150 g strimlad skinka
4-5 ananashalvor, skurna i mindre bitar
2 dl riven hårdost (Präst- eller Västerbottensost är gott)
salt, peppar
oregano
Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite vatten som du rör ut jästen med. Tillsätt resten av vattnet, oljan det mesta av mjölet samt salt. Rör ihop till en deg. Tillsätt mer mjöl om den är för kladdig. Låt degen jäsa i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225-250 grader.
Kavla ut degen till en kaka, stor som en långpanna. Bred på ajvar relish på ena halvan och fyll på med persika och zucchinistrimlor. Salta, peppra och krydda med oregano efter smak. Strö chévre över. Ruccolan lägger du på när pizzan är gräddad.
Bred tomatsås på andra halvan. Lägg på skinka och ananas. Salta, peppra och krydda med oregano efter smak. Strö god hårdost över.
Grädda i cirka 15 minuter, tills ytan är gyllenbrun. Lägg på ruccola på ena eller båda halvorna beroende på vilket humör alla inbjudna är på.
Servera med grönsallad.