Veckans vardagsvego: Krämig risotto med skogschampinjoner
Jag älskar risotto! Tycker det är så gott att variera med det som är i säsong (fast ibland köper jag fryst sparris på vintern och så…). Det här blev en riktigt god smak-kombo, tycker hela familjen (barnen valde dock bort toppingen med svamp).
Krämig risotto med skogschampinjoner
4 port
1/2 purjolök, fint strimlad
1 vitlöksklyfta, finhackad
8-9 dl grönsaksbuljong
olivolja
2,5 dl arborioris
2 dl vitt vin eller matlagningsvin
200g skogschampinjoner, ansade och skivade
ev 3 msk smör
salt och peppar
1 dl riven västerbottenost
4 nävar ruccola
Koka upp buljongen. Fräs purjolök och vitlök i olivoljan. Tillsätt riset och fräs tills det är glansigt. Häll på vitt vin och låt det koka in i riset.
Häll på 3-4 dl av buljongen och låt det koka in nästan helt. Fyll på eftersom med 0,5-1 dl i taget och koka 18-20 minuter. Risotton ska inte vara alltför stabbig i konsistensen, utan mer krämig. När risotton har lagom tuggmotstånd, rör ner västerbottenost och ev extra smör.
Stek skogschampinjonerna i smör. Salta och peppra.
Strö svampen över risotton och lägg en näve ruccola ovanpå.
Ibland serverar jag stekt tofu eller halloumi till.