Veckans vardagsvego: Lasagne med olivfyllning
Jag har lagat många varianter av vegolasagne i mitt liv. Den här, baserad på recept av hälsolegenden Inga-Britta Sundqvist, är min favorit!
Lasagne med olivfyllning
4 port
1 pkt (250 g) fryst hackad spenat, tinad
250 g naturell keso
2-3 dl riven ost
1-2 krm muskot
örtsalt
Tomatsås med oliver:
1 gul lök
1 msk olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
1 brk krossade tomater
2-3 tsk plantaforce/herbamare eller grönsaksbuljongpulver
10-15 gröna oliver
0,5-1 tsk torkad basilika
0,5-1 tsk timjan
0,5-1 tsk oregano
8-10 lasagneplattor
drygt 1 dl standardmjölk
Sätt ugnen på 225 grader.
Krama ur vätskan från spenaten. Rör ner keson och 1 dl av osten. Krydda med muskot och örtsalt.
Tomatsås: Skala och hacka löken. Fräs löken i en stekpanna. Låt vitlök steka med på slutet. Tillsätt tomatkross och buljongextrakt. Låt såsen koka ihop utan lock ca 10 minuter. Skiva oliverna och rör ned dem. Smaka av med söndersmulade örtkryddor.
Varva spenatfyllning, lasagneplattor och tomatsås i en smord, ugnssäker form. Häll på mjölken och strö över resten av osten.
Gratinera i cirka 30 minuter tills lasagnen har fin färg. Servera en god ruccolabaserad sallad till.