Veckans vardagsvego: Ostpaj toppad med primörer
Här serveras en paj som är perfekt att göra till midsommar! Matig, vacker och lagom mycket karaktär på ostsmaken. Sen kan man ha vad man vill till – bröd, fisk, kyckling eller annat som passar sällskapet.
Ostpaj toppad med primörer
6-8 bitar (en rund “vanlig” pajform)
Pajdeg:
75 g smör
1 stor, kokt potatis (ca 100 g)
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 krm örtsalt
2-3 msk kallt vatten
ev sesamfrön
Fyllning:
1 ask ricotta
2 ägg
1,5 dl vispgrädde
ca 100 g riven gratängost
ca 50 g riven västerbottenost
salt
Topping:
2 gröna sparrisar, hyvlade till strimlor
3 rädisor, tunt skivade
1-2 dl ruccola
50 g fetaost
olivolja
flingsalt
ca 2 msk rostade och hackade hasselnötskärnor
Gör först pajskalet: Blanda ner allt utom vatten i en matberedare och kör ihop till en smulig massa. Tillsätt vatten och kör tills degen precis hinner gå ihop sig till en deg. Tryck ut degen i pajformen, nagga botten med en gaffel och ställ i kylskåpet i 20-30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Rör ihop ricotta och ägg i en bunke. Rör i grädden. Rör sedan ner gratäng- och västerbottenost. Salta och peppra.
Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.
Ta ut och häll fyllningen i skalet. Grädda i 25-30 minuter till.
Ta ut och låt pajen svalna lite. Toppa sedan med sparris, rädisor, ruccola, smulad fetaost och hackade hasselnötskärnor. Ringla olivolja över och stressa lite med flingsalt. Ät och njut!