Veckans vardagsvego: Sparrisrisotto
En riktigt god risotto tarvar en viss fettmängd, tycker jag. I gengäld behöver man inte äta så mycket för att bli mätt!
Sparrisrisotto
4 port
4 dl avorioris
1 liten gul lök, finhackad
1 dl vitt matlagningsvin
ca 300 g fryst grön sparris (halvtinad), delad i mindre bitar
ca 1,5 liter buljong med en tärning svampbuljong och en tärning grönsaksbuljong
50 g smör
1,5 dl färskriven parmesanost
Flingsalt och peppar
Servera till: halloumi
Täck botten med ett tunt lager olivolja och värm upp den.
Lägg i löken och fräs så att den blir genomskinlig men inte tar färg.
Rör ner ris, vin, och nedre delarna av sparrisstängerna.
Häll i hälften av buljongen och låt koka lite sakta, utan lock.
Späd kontinuerligt med mer buljong och låt sjuda 18-20 minuter totalt. Jag gillar när riset har lite tuggmotstånd.
När det är 5 minuter kvar av koktiden, lägg i sparristopparna och låt dem sjuda med.
Rör ned smör och parmesan och blanda väl. Smaka av med peppar och ställ fram flingsalt att strö över.
Servera med stekt halloumi – eller kanske en bit ugnsstekt laxfilé.