Veckans vardagsvego: Stekt ris med ägg och grönsaker
Stekt ris kan man ju blanda ner i stort sett vilka grönsaker/nötter/kryddor som helst – men jag blev nyfiken på härlige Tareq Taylors variant. Det blev förstås gott – men jag använde lite mindre lök och mer fett än vad som stod i receptet för smakens skull, samt salta jordnötter i stället för naturella. Barnen gjorde tummen upp!
Stekt ris med ägg och grönsaker
4 port
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 Hot Lemon chili (andra chilisorter funkar förstås också)
150 g vitkål
1 morot
3-4 msk raps- eller sololja
1 dl salta jordnötter
1 tsk flingsalt
nymald svartpeppar
1 tsk curry
5 dl kallt kokt basmatiris
100 g böngroddar
2 ägg
1/2 dl hackad färsk koriander
Skala och hacka löken och vitlöken. Kärna ur och strimla chilin. Strimla kålen. Skala och skär moroten i stavar.
Hetta upp oljan i en stekpanna, på hög värme. Lägg i lök, vitlök, chili, kål, morot och jordnötter och stek i ett par minuter under omrörning. Salta och peppra.
Strö över curry och fortsätt steka i någon minut under omrörning. Tillsätt det kokta riset och stek någon minut till.
Knäck i äggen och rör runt. Tillsätt även böngroddarna och stek någon minut.
ta av plattan och strö över rikligt med koriander.
Servera direkt och njut! =)