Veckans vardagsvego: Tomatrisotto med grönsaksfräs
Risotto är en favoriträtt hemma hos oss. Vi gör den lyxig med vin i till helgen och lite enklare med buljong till vardags.
Tomatrisotto
4 port
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
olivolja
3 dl avorioris
3 tärningar grönsaksbuljong
ca 9 dl hett vatten
1 förp. (500 g) passerade tomater
1 dl riven parmesan
Grönsaksfräs:
2 vitlöksklyftor
1 gul paprika
2 tomater
100 g frysta haricot verts
olivolja
ca 1 dl svarta oliver (gärna kalamata)
salt, svartpeppar
Förbered grönsaksfräset genom att hacka vitlöken, skära paprikan i smala strimlor och skära tomaterna i bitar. Värm haricot verts enligt instruktionerna på förpackningen.
Risotto: Hacka lök, och vitlök och fräs i olivolja i en gryta. Låt riset fräsa med en stund. Lös upp buljongen i det heta vattnet. Häll 2-3 dl buljong och 1-2 dl passerade tomater över risfräset, under omrörning. Låt riset absorbera vätskan och tillsätt mer eftersom. Koka på detta sätt i cirka 20 minuter (varva med både buljong och passerade tomater) och rör om hyfsat regelbundet. Risotton ska vara krämig men samtidigt ge lite tuggmotstånd när den är färdig. Blanda ner riven parmesanost.
Fräs paprika, bönor och vitlök i oljan i några minuter. Blanda ner tomater och oliver och smaka av med salt och peppar.
Banda ihop med risotton eller servera bredvid. Strö ev över mer parmesan.