Miljövänlig vardag, del 4: Börsen
Snygg inredning finns det hur mycket som helst av, men man måste kanske inte äga allt…
Då var vi tillbaka där jag började för några veckor sedan, när jag skrev om att jag/vi köper för många prylar (klicka här för att läsa).
Det är förstås bättre att köpa FSC-märkt trä än plast, jeans av återvunna textilfibrer i stället för nyproducerade, second hand i stället för det senaste, naturkosmetik i stället för petroleumbaserade produkter och så vidare. Men om resurserna ska räcka till behöver vi också konsumera mindre.
“De senaste 50 åren har den globala befolkningen konsumerat fler produkter och tjänster än alla tidigare generationer gjort tillsammans.”
Känn på den. Det konstaterade Lin Lerpold och Örjan Sjöberg, båda professorer vid Handelshögskolan, i en debattartikel i DN den 8 oktober. Cirka 1/5 av de rikaste i världen står för 80 % av konsumtionen, medan den fattigaste femtedelen står för ynka 1 procent. Det jobbiga är att den fattiga delen också kommer att vilja konsumera mer – med rätta – i takt med att ekonomin växer i många låginkomstländer. Man kan bara hoppas att de konsumerar smartare än vad vi som bor i rika västländer har gjort hittills.
Här är några viktiga punkter att tänka på om du vill konsumera på ett mer hållbart sätt:
- Punkt ett: Köp mindre kött och välj ekologiska livsmedel.
- Don´t fix what´s not broken. Måste man verkligen köpa nya Iphone-modellen varje år?
- Välj produkter som är tillverkade på hållbart sätt (Fairtade och ekologiskt), av hållbara material (FSC-märkt trä, kork, lin, bambu, återvunnet…) och med kvalitet som håller länge.
- Laga i stället för att köpa nytt. Så stöttar du också hantverkare, cykelreparatörer och andra händiga yrkesutövare på samma gång.
- Sköt om det du har. Olja till exempel in skorna, så håller de längre.
- Börsen handlar också om att placera pengarna på rätt sätt. Genom att till exempel spara i etiska fonder stöttar du företag som satsar på hållbarhet etc. Fair Finance har en lista över vilka banker som är bäst i det avseendet (klicka här).
Och för dig som tycker att det här verkar komplicerat: Här kommer de 4 grundreglerna för att leva mer hållbart igen: