{"id":1219,"date":"2016-09-20T18:31:33","date_gmt":"2016-09-20T16:31:33","guid":{"rendered":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/?p=1219"},"modified":"2016-09-20T14:56:14","modified_gmt":"2016-09-20T12:56:14","slug":"5-zero-waste-serveringar-du-inte-far-missa","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/5-zero-waste-serveringar-du-inte-far-missa\/","title":{"rendered":"5 Zero waste-serveringar du inte f\u00e5r missa!"},"content":{"rendered":"

S\u00e5 h\u00e4r ser det ut inne i restaurangen\/bryggeriet\/you name it “Silo” i Brighton.<\/em><\/p>\n

Trenden med att f\u00f6rs\u00f6ka minska matsvinnet p\u00e5 restauranger och hemma\u00a0bara v\u00e4xer. De kockar som g\u00e5r l\u00e4ngst lyckas driva sin verksamhet\u00a0med n\u00e4rap\u00e5\u00a0inga sopor alls \u2013\u00a0zero waste<\/strong>.
\n(Det \u00e4r lite lustigt egentligen \u2013 den filosofi\u00a0som exempelvis min mormor levde i, d\u00e4r man alltid f\u00f6rs\u00f6kte ta vara p\u00e5 rester och det som fanns i tr\u00e4dg\u00e5rden och odlingarna hemma, \u00e4r nu\u00a0hetare \u00e4n hetast.\u00a0Bonus:\u00a0Det som var (och \u00e4r)\u00a0bra f\u00f6r milj\u00f6n var ofta bra f\u00f6r pl\u00e5nboken ocks\u00e5.)
\nDe h\u00e4r restaurangerna bli man ju nyfiken p\u00e5! D\u00e4rf\u00f6r har jag satt ihop en lista \u00f6ver zero waste-inr\u00e4ttningar att bes\u00f6ka om du r\u00e5kar befinna dig i t ex K\u00f6penhamn, London eller New York:<\/p>\n

Amass, K\u00f6penhamn
\n<\/strong>Har egna odlingar och anv\u00e4nder allt fr\u00e5n skal till blast p\u00e5 gr\u00f6nsakerna – till exempel. Jag skrev mer om restaurangen f\u00f6rra veckan: \u00a0\u00a0https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/nya-mattrenden-climatarian\/<\/p>\n

Blue Hill, New York<\/strong>
\nDan Barber har l\u00e4ngre varit en f\u00f6rgrundsfigur i dessa sammanhang. Han f\u00f6respr\u00e5kar lokalt odlad mat,\u00a0och att v\u00e4lja r\u00e5varor efter s\u00e4song i st\u00e4llet f\u00f6r att importera en massa livsmedel fr\u00e5n hela v\u00e4rlden. Flaggskeppsrestaurangen ligger i Stone Barns, d\u00e4r maten tillagas av r\u00e5varor som odlats p\u00e5 plats med tr\u00e4kol fr\u00e5n de n\u00e4rliggande skogarna om br\u00e4nsle.\u00a0Han driver \u00e4ven en restaurang i New York med gr\u00f6dor fr\u00e5n Stone Barns.
\nHemsida: http:\/\/www.bluehillfarm.com<\/p>\n

Silo, Brighton<\/strong>
\nLanserar sig som “Restaurant, Bakery, Brewery, Coffeee House”. Fyra \u00f6verraskningar i en, allts\u00e5! H\u00e4r snackar vi hardcore-verksamhet. De maler sitt eget mj\u00f6l, k\u00e4rnar sitt eget sm\u00f6r och brygger sitt eget \u00f6l. M\u00e5ls\u00e4ttningen \u00e4r att ta tillvara allt som g\u00e5r av r\u00e5varorna. N\u00e4r det \u00e4nd\u00e5 inte g\u00e5r l\u00e4gger de matrester i en speciell kokade som uppges kunna generera 60 kilo kompost p\u00e5 bara 24 timmar.\u00a0\u00c4ven m\u00f6blerna \u00e4r gjorda av \u00e5terbrukat material som annars bara skulle ha kastats. M\u00e5ste upplevas, k\u00e4nner jag!
\nhttp:\/\/www.silobrighton.com<\/p>\n

Tiny Leaf, London<\/strong>
\nHade verksamhet p\u00e5 fyra v\u00e5ningar p\u00e5 adressen\u00a0209 Westbourne Park Road till och med april i \u00e5r, men nu letar \u00e4garna efter en ny adress i Notting Hill.\u00a0Uppges vara London f\u00f6rsta zero waste-restaurang\u00a0och menyerna bygger p\u00e5 r\u00e5varor fr\u00e5n ekologiska \u00f6verskottslager som levereras av lokala matleverant\u00f6rer, stormarknader, g\u00e5rdar etc.
\nhttp:\/\/www.tinyleaflondon.com<\/p>\n

White\u00a0Lyan & Dandelyan, London<\/strong>
\nB\u00e5da barerna \u00e4gs och drivs av Ryan Chetiyawardana (kallas Mr Lyan), som st\u00e4ndigt utvecklar nya metoder f\u00f6r att minska barsvinnet. Bland annat g\u00f6r han sirap av citronskal och anv\u00e4nder som s\u00f6tning i drinkarna, destillerar kaffesump och \u00e5teranv\u00e4nder det i nya drinkar, serverar med\u00a0sugr\u00f6r av st\u00e5l i st\u00e4llet f\u00f6r plast etc.
\nhttp:\/\/www.mrlyan.com<\/p>\n

<\/pre>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

S\u00e5 h\u00e4r ser det ut inne i restaurangen\/bryggeriet\/you name it “Silo” i Brighton. Trenden med att f\u00f6rs\u00f6ka minska matsvinnet p\u00e5 restauranger och hemma\u00a0bara v\u00e4xer. De kockar som g\u00e5r l\u00e4ngst lyckas driva sin verksamhet\u00a0med n\u00e4rap\u00e5\u00a0inga sopor alls \u2013\u00a0zero waste. (Det \u00e4r lite lustigt egentligen \u2013 den filosofi\u00a0som exempelvis min mormor levde i, d\u00e4r man alltid f\u00f6rs\u00f6kte ta vara p\u00e5 rester och det som fanns i tr\u00e4dg\u00e5rden… L\u00e4s mer <\/i><\/a><\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":0,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[407],"tags":[400,410,411,122,409],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1219"}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=1219"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1219\/revisions"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=1219"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=1219"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=1219"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}