{"id":1412,"date":"2016-10-30T21:09:18","date_gmt":"2016-10-30T19:09:18","guid":{"rendered":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/?p=1412"},"modified":"2017-06-14T11:15:33","modified_gmt":"2017-06-14T09:15:33","slug":"miljovanlig-vardag-del-1-biffen","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/miljovanlig-vardag-del-1-biffen\/","title":{"rendered":"Milj\u00f6v\u00e4nlig vardag, del 1: Biffen"},"content":{"rendered":"
Jag odlar\u00a0lite hemma,\u00a0i tv\u00e5 pallkragar – mer n\u00e4rodlat kan det ju inte bli. \ud83d\ude42<\/em><\/p>\n N\u00e4r jag blev vegetarian som 18-\u00e5ring var det av en huvudsaklig anledning: Att spara p\u00e5 jordens resurser. Vi hade n\u00e4mligen l\u00e4st i skolan att det g\u00e5r \u00e5t 10 g\u00e5nger s\u00e5 mycket resurser f\u00f6r att producera ett kilo djurprotein j\u00e4mf\u00f6rt med protein fr\u00e5n v\u00e4xtriket. Milj\u00f6mupp som jag var redan d\u00e5, s\u00e5 gick budskapet rakt in i hj\u00e4rtat.<\/p>\n Det faktum\u00a0att uppf\u00f6dd boskap t\u00e4r p\u00e5 jordens resurser mer j\u00e4mf\u00f6rt med\u00a0odlade gr\u00f6dor g\u00e4ller \u00e4n. Men det finns f\u00f6rst\u00e5s v\u00e4ldigt mycket mer du kan g\u00f6ra f\u00f6r att \u00e4ta mer milj\u00f6v\u00e4nligt. H\u00e4r kommer mina 6 b\u00e4sta tips:<\/p>\n Hemma hos mig g\u00f6r vi alltid en meny med veckans m\u00e5ltider, sen k\u00f6per vi allt som beh\u00f6vs till dem. Vi handlar allts\u00e5 f\u00f6r det mesta bara en g\u00e5ng i veckan \u2013 ibland n\u00e5gon extra g\u00e5ng om mj\u00f6lken eller br\u00f6det tagit slut. N\u00e4r jag planerar tittar jag vad som finns i kylsk\u00e5pet och f\u00f6rs\u00f6ker basera r\u00e4tterna p\u00e5 s\u00e5dant som har kort datum. D\u00e5 minskar risken f\u00f6r att jag beh\u00f6ver sl\u00e4nga en massa.<\/p>\n Min farmor och mormor var ju expert p\u00e5 det d\u00e4r. De fryste in, lade in i lag, gjorde soppa p\u00e5 \u00f6verblivna gr\u00f6nsaker och s\u00e5 vidare. Sj\u00e4lv har jag v\u00e4rldens b\u00e4sta recept p\u00e5 pajdeg med potatis i som jag ska dela av mig av fram\u00f6ver. Och s\u00e5 har vi ofta buff\u00e9 med rester, eller g\u00f6r omelett med fyllning baserad p\u00e5 rester etc.<\/p>\n B\u00e4st f\u00f6re datum s\u00e4ger inte s\u00e5 mycket. Jag luktar och smakar alltid innan jag sl\u00e4nger n\u00e5got (om livsmedlet inte \u00e4r uppenbart \u00f6vers\u00e5llat av m\u00f6gel\u2026 ;-)).<\/p>\n Ibland kommer det matlarm som indikerar att ekologiskt inte alltid \u00e4r b\u00e4ttre \u00e4n konventionellt producerad mat. Men i det stora hela \u00e4r ekologiskt \u00e4nd\u00e5 b\u00e4ttre. Jag tycker Naturskyddsf\u00f6reningen har sammanfattat det himla bra h\u00e4r: http:\/\/www.naturskyddsforeningen.se\/vad-vi-gor\/jordbruk\/eko\/8-satt-att-doda-myter-om-ekologiskt<\/a>.<\/p>\n S\u00e5 att det inte sl\u00e4ngs. Om du vet att du ska \u00e4ta maten de n\u00e4rmaste dagarna hinner maten inte bli d\u00e5lig. Numera finns butiker d\u00e4r enbart \u201dhalvgammal\u201d mat s\u00e4ljs till kraftigt rabatterat pris. Suver\u00e4nt p\u00e5 alla s\u00e4tt!<\/p>\n K\u00f6p frukt och gr\u00f6nsaker efter s\u00e4song. Att odla i v\u00e4xthus eller transportera l\u00e5ngt i on\u00f6dan \u00e4r ju bara dumt. Dessutom tillh\u00f6r jag dem som tycker det \u00e4r kul att inte \u00e4ta likadant \u00e5ret om. Plus att det som \u00e4r i s\u00e4song smakar godare och \u00e4r mer n\u00e4ringsrikt.<\/p>\n K\u00e4nns det h\u00e4r \u00f6verambiti\u00f6st?\u00a0<\/strong> Jag odlar\u00a0lite hemma,\u00a0i tv\u00e5 pallkragar – mer n\u00e4rodlat kan det ju inte bli. \ud83d\ude42 N\u00e4r jag blev vegetarian som 18-\u00e5ring var det av en huvudsaklig anledning: Att spara p\u00e5 jordens resurser. Vi hade n\u00e4mligen l\u00e4st i skolan att det g\u00e5r \u00e5t 10 g\u00e5nger s\u00e5 mycket resurser f\u00f6r att producera ett kilo djurprotein j\u00e4mf\u00f6rt med protein fr\u00e5n v\u00e4xtriket. Milj\u00f6mupp som jag var redan d\u00e5, s\u00e5 gick… L\u00e4s mer <\/i><\/a><\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":464,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[8],"tags":[474,241,164,9,161,410],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1412"}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=1412"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1412\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/media\/464"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=1412"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=1412"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=1412"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}
\nJordens k\u00f6tt- och mejeriproduktion p\u00e5verkar klimatet lika mycket som alla transporter (bilar, flygplan, b\u00e5tar och lastbilar) tillsammans enligt Naturskyddsf\u00f6reningen, Transportstyrelsen med flera. \u00c4nd\u00e5 \u00e4ter vi cirka 40 procent mer k\u00f6tt idag, j\u00e4mf\u00f6rt med 25 \u00e5r sedan.
\nAtt byta ut 1-2 m\u00e5ltider i veckan till vegetariska alternativ skulle allts\u00e5 kunna g\u00f6ra v\u00e4ldigt stor skillnad. Det som \u00e4r roligt med det \u00e4r ocks\u00e5 att man blir mer kreativ \u2013 letar nya recept, testar nya kryddor!
\nBlev det \u00e4ckligt? Ja, men d\u00e5 har du l\u00e4rt dig av det misstaget! Blev det gott? Kul, d\u00e5 har du en till r\u00e4tt att v\u00e4lja bland till vardagsmenyn.<\/p>\n\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\nB\u00f6rja med att byta ut k\u00f6tt mot vegetariskt bara – eller med att minska matsvinnet.\u00a0Ju fler som g\u00f6r sm\u00e5 f\u00f6r\u00e4ndringar, desto st\u00f6rre effekt blir det.<\/li>\n<\/ol>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"