{"id":1436,"date":"2016-11-21T19:15:15","date_gmt":"2016-11-21T17:15:15","guid":{"rendered":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/?p=1436"},"modified":"2016-11-04T10:33:24","modified_gmt":"2016-11-04T08:33:24","slug":"veckans-vardagsvego-italiensk-bongryta-med-polenta","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/veckans-vardagsvego-italiensk-bongryta-med-polenta\/","title":{"rendered":"Veckans vardagsvego: Italiensk b\u00f6ngryta med kr\u00e4mig polenta"},"content":{"rendered":"

Det h\u00e4r grundreceptet kommer fr\u00e5n “Vegofest” av Jennie Benjaminsson och Stina Patetsos. Superfin bok som verkligen lockar till matlagning!
\nJag tycker att gremolatan blev en smak f\u00f6r mycket och gjorde bara halva m\u00e4ngden j\u00e4mf\u00f6rt med receptet, men testa sj\u00e4lv! Och laga g\u00e4rna r\u00e4tten (utom polentan)\u00a0kv\u00e4llen f\u00f6re – som s\u00e5 m\u00e5nga andra grytor vinner den i smak p\u00e5 att st\u00e5 ett dygn.<\/p>\n

Italiensk b\u00f6ngryta med kr\u00e4mig polenta
\n<\/strong>4-6 port<\/p>\n

Gremolata:<\/em>
\n1 citron
\n1 vitl\u00f6ksklyfta
\n1\/2 dl bladpersilja
\n0,5 dl olivolja
\nsalt<\/p>\n

B\u00f6ngryta:<\/em>
\n2 schalottenl\u00f6kar
\n2 vitl\u00f6ksklyftor
\n500 g sm\u00e5 r\u00f6da tomater
\n0,5 dl olivolja
\n1 msk str\u00f6socker
\n3 dl kraftigt r\u00f6dvin
\n3 dl vatten
\n1 t\u00e4rning gr\u00f6nsaksbuljong
\n400 g passerade tomater
\n250 g kokta cannellinib\u00f6nor
\n250 g kokta stora vita b\u00f6nor
\n250 g haricot verts
\n1\/2 kruka f\u00e4rsk basilika
\n1,5 tsk salt
\nnymald svartpeppar<\/p>\n

Polenta:<\/em>
\n1 liter vatten
\n1 t\u00e4rning gr\u00f6nsaksbuljong
\n2,5 dl polenta
\n1 vitl\u00f6ksklyfta
\n2 dl soltorkade tomater
\n1\/2 kruka f\u00e4rsk basilika
\n0,5 dl olivolja
\n150 g riven parmesanost
\nsalt, svartpeppar<\/p>\n

Gremolata:<\/em> Finriv citronskalet och pressa saften. Skala och finriv vitl\u00f6ken och finhacka bladpersiljan. Blanda ihop allt med olivolja och salt.
\nB\u00f6ngryta:<\/em> Skala och finhacka schalottenl\u00f6k, samt vitl\u00f6k. Sk\u00e4r tomaterna i bitar. Hetta upp olivolja i en gryta och fr\u00e4s l\u00f6k och tomater tills l\u00f6ken mjuknat. Str\u00f6 \u00f6ver socker och l\u00e5t gr\u00f6nsakerna karamelliserad l\u00e4tt underomk\u00f6rning, ca 2 minuter.
\nTills\u00e4tt vin, vatten, buljongt\u00e4rning samt passerade tomater. Koka upp och l\u00e5t sjuda under lock i cirka en timme.
\nR\u00f6r i alla b\u00f6nor och sjud 10 minuter till. Klipp ner basilika i grytan. Salta och peppra.
\nPolenta: <\/em>Koka upp vatten och buljongt\u00e4rning. Vispa ner polentan i den kokande buljongen och l\u00e5t sjuda i cirka 10 minuter. Skala vitl\u00f6ken och mixa med soltorkade tomater, basilika och olivolja till en n\u00e4stan sl\u00e4t r\u00f6ra. Vispa ner r\u00f6ran och den rivna parmesanosten i polentan. Salta och peppra.
\nServera polentan i en djup tallrik, med b\u00f6ngryta ovanp\u00e5 och ev gremolata till.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Det h\u00e4r grundreceptet kommer fr\u00e5n “Vegofest” av Jennie Benjaminsson och Stina Patetsos. Superfin bok som verkligen lockar till matlagning! Jag tycker att gremolatan blev en smak f\u00f6r mycket och gjorde bara halva m\u00e4ngden j\u00e4mf\u00f6rt med receptet, men testa sj\u00e4lv! Och laga g\u00e4rna r\u00e4tten (utom polentan)\u00a0kv\u00e4llen f\u00f6re – som s\u00e5 m\u00e5nga andra grytor vinner den i smak p\u00e5 att st\u00e5 ett dygn. Italiensk b\u00f6ngryta med kr\u00e4mig… L\u00e4s mer <\/i><\/a><\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":1438,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[12],"tags":[485,486,9,161,487,67,122],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1436"}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=1436"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1436\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/media\/1438"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=1436"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=1436"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=1436"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}