{"id":2124,"date":"2017-06-13T19:26:12","date_gmt":"2017-06-13T17:26:12","guid":{"rendered":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/?p=2124"},"modified":"2017-06-12T19:26:21","modified_gmt":"2017-06-12T17:26:21","slug":"atbara-vaxter-nasta-matlagningstrend","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/atbara-vaxter-nasta-matlagningstrend\/","title":{"rendered":"\u00c4tbara v\u00e4xter \u2013 n\u00e4sta matlagningstrend?"},"content":{"rendered":"

Jag har alltid varit v\u00e4ldigt intresserad av \u00e4tbara v\u00e4xter. I alla fall v\u00e4ldigt intresserad av tanken p\u00e5 att l\u00e4ra mig mer.
\nDet b\u00f6rjade med att pappa ber\u00e4ttade att man kan g\u00f6ra gott te p\u00e5 f\u00e4rska granskott och \u00e4ta renlav om man g\u00e5tt vilse och h\u00e5ller p\u00e5 att hungra ihj\u00e4l. Sedan k\u00f6pte jag en hel bok som handlade just om vilka v\u00e4xter i den svenska naturen som \u00e4r anv\u00e4ndbara\u00a0\u2013 som mat och\/eller som “medicin”. Tanken var att jag skulle ta den d\u00e4r boken med mig ut i skogen och plocka p\u00e5 mig allt \u00e4tbart jag kunde hitta, laga mat av det och experimentera. Tyv\u00e4rr blev den d\u00e4r boken mest en dammsamlare…<\/p>\n

Men i \u00e5r kanske det v\u00e4nder! F\u00f6rst fick jag tips om nya boken “Vildplockat”, d\u00e4r kocken Niki Sj\u00f6lund (uppvuxen i s\u00f6dra Lappland, yay!) har samlat\u00a0en m\u00e4ngd svenska blommor, \u00f6rter, b\u00e4r, svampar, blad, r\u00f6tter och l\u00f6kar som g\u00e5r att \u00e4ta och anv\u00e4nda i matlagning. Vissa stj\u00e4rnkockar g\u00f6r ju redan det d\u00e4r (Magnus Nilsson i F\u00e4viken, Gastrologik etc), men tanken med boken v\u00e4l att gemene man ska v\u00e5ga testa mer. S\u00e5 h\u00e4r s\u00e4ger denna sj\u00e4lsfr\u00e4nde om sitt\u00a0intresse:<\/p>\n

\u2013 Jag vill att m\u00e4nniskor ska f\u00f6rst\u00e5 att det finns s\u00e5 mycket mer intressant att v\u00e4nda blicken mot \u00e4n telefonernas f\u00e4rgglada sk\u00e4rmar. F\u00f6r mig har skogen blivit en plats f\u00f6r uppt\u00e4ckter: vilka v\u00e4xter finns d\u00e4r, hur hittar och identifierar man dem, var trivs de och vad har de f\u00f6r egenskaper?<\/strong><\/p>\n

N\u00e4r det g\u00e4ller det d\u00e4r med mobilsk\u00e4rmar \u2013 Word! Har inte skaffat boken \u00e4n, men jag ska!<\/p>\n

Och sedan l\u00e4ste jag att Botaniska i G\u00f6teborg ska f\u00e5 bes\u00f6k av\u00a0Stephen Barstow den 31 augusti \u2013 en nestor inom permakultur och expert p\u00e5 \u00e4tbara v\u00e4xter. Han har \u00e4gnat 35 \u00e5r (!) \u00e5t att prova olika perenna gr\u00f6nsaker fr\u00e5n hela v\u00e4rlden \u2013 drygt 4 000 har han hunnit med, so far! Om jag hade bott i G\u00f6teborg hade jag bokat in det datumet i kalendern redan nu.<\/p>\n

Det som lockar med \u00e4tbara v\u00e4xter \u00e4r\u00a0dels\u00a0att det \u00e4r sp\u00e4nnande att l\u00e4ra k\u00e4nna v\u00e5ra inhemska v\u00e4xter mer, tycker jag.\u00a0Smakerna, dofterna, anv\u00e4ndningsomr\u00e5dena… Men faktiskt ocks\u00e5 tanken p\u00e5 att jag, med hj\u00e4lp av dem, skulle kunna klara mig hyfsat bra i naturen om n\u00e5gonting of\u00f6rutsett h\u00e4nde.\u00a0En tredje viktig anledning: Vi kanske beh\u00f6ver bredda v\u00e5r r\u00e5varu-repertoar fram\u00f6ver, f\u00f6r att maten ska r\u00e4cka till alla m\u00e4nniskor p\u00e5 v\u00e5r jord.<\/p>\n

Nu \u00e4r det jag som ska b\u00f6rja experimentera. P\u00e5 riktigt den h\u00e4r g\u00e5ngen!<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Jag har alltid varit v\u00e4ldigt intresserad av \u00e4tbara v\u00e4xter. I alla fall v\u00e4ldigt intresserad av tanken p\u00e5 att l\u00e4ra mig mer. Det b\u00f6rjade med att pappa ber\u00e4ttade att man kan g\u00f6ra gott te p\u00e5 f\u00e4rska granskott och \u00e4ta renlav om man g\u00e5tt vilse och h\u00e5ller p\u00e5 att hungra ihj\u00e4l. Sedan k\u00f6pte jag en hel bok som handlade just om vilka v\u00e4xter i den svenska naturen… L\u00e4s mer <\/i><\/a><\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":2127,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[407],"tags":[788,56,303,789],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2124"}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=2124"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2124\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/media\/2127"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=2124"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=2124"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=2124"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}