{"id":2160,"date":"2017-07-09T20:10:40","date_gmt":"2017-07-09T18:10:40","guid":{"rendered":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/?p=2160"},"modified":"2017-07-05T10:17:02","modified_gmt":"2017-07-05T08:17:02","slug":"vara-middagsval-ar-viktigast-for-en-hallbar-framtid","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/vara-middagsval-ar-viktigast-for-en-hallbar-framtid\/","title":{"rendered":"V\u00e5ra middagsval \u00e4r viktigast f\u00f6r en h\u00e5llbar framtid"},"content":{"rendered":"

Quesadilla med gr\u00f6nk\u00e5l<\/a> som brukar g\u00e5 hem hos de flesta!<\/em><\/p>\n

Det har en hel del\u00a0om att vi borde minska v\u00e5r k\u00f6ttkonsumtion p\u00e5 sistone. H\u00e4rom veckan l\u00e4ste jag ett pressmeddelande fr\u00e5n Svensk mat- och milj\u00f6information<\/a> som just nu kampanjar f\u00f6r att vi ska skriva p\u00e5 ett upprop om halverad k\u00f6ttkonsumtion.<\/p>\n

I samma veva\u00a0skrev Peter Kalmstr\u00f6m, som driver Supervegobloggen, och Jonas Paulsson, K\u00f6ttfri M\u00e5ndag, en debattartikel \u00a0i Aftonbladet<\/a> d\u00e4r de argumenterade f\u00f6r k\u00f6ttskatt, f\u00f6r att “f\u00f6rsv\u00e5ra” k\u00f6tt\u00e4tandet (kanske i samarbete med ovan n\u00e4mnda organisation).<\/p>\n

Innan n\u00e5gon b\u00f6rjar br\u00f6la: Jag fattar att Svensk mat- och milj\u00f6information \u00e4r en lobbyistorganisation, och att debatt\u00f6rerna \u00e4r tyckare.\u00a0Jag \u00e4r ocks\u00e5 en tyckare \u2013 och h\u00e5ller helt med om att vi m\u00e5ste minska v\u00e5r k\u00f6ttkonsumtion. Eftersom\u00a0det finns v\u00e4ldigt m\u00e5nga fakta som\u00a0underst\u00f6djer den \u00e5sikten.<\/p>\n

Sist av alla (?) tittar jag just nu p\u00e5 dokument\u00e4ren “Cowspiracy”, som handlar om hur storskaligt jordbruk (oavsett om det g\u00e4ller k\u00f6tt- eller mj\u00f6lkproduktion) f\u00f6rbrukar jordens resurser. Det h\u00e4r \u00e4r ju inga nyheter egentligen. N\u00e4r jag blev vegetarian som 18-\u00e5ring var anledningen just den.\u00a0F\u00f6r att producera vegetariska burgare anv\u00e4nds till exempel\u00a045<\/span>\u00a0g\u00e5nger<\/span>\u00a0mindre<\/span>\u00a0mark<\/span>\u00a0och 20\u00a0g\u00e5nger<\/span>\u00a0mindre<\/span>\u00a0vatten j\u00e4mf\u00f6rt med\u00a0en burgare gjord p\u00e5 n\u00f6tk\u00f6tt<\/strong>, enligt WWF.<\/p>\n

Trots alla fakta som finns i \u00e4mnet: Jag tror \u00e4nd\u00e5 att vi m\u00e5ste bygga v\u00e5r huvudsakliga argumentation p\u00e5 mor\u00f6tter i st\u00e4llet f\u00f6r piskor (\u00e4ven om en k\u00f6ttskatt kanske skulle hj\u00e4lpa till\u00a0att v\u00e4nda\u00a0trenden med \u00f6kad k\u00f6ttkonsumtion).
\n\u00c4ven om det \u00e4r sv\u00e5rt.
\nSj\u00e4lv upplever jag att ju mer jag l\u00e4r mig om hur vi m\u00e4nniskor p\u00e5verkar biologisk m\u00e5ngfald, klimat, v\u00e5ra hav etcetera\u00a0\u2013 desto h\u00f6gre vill jag skrika. Jag tycker att vi m\u00e5ste \u00e4ta mycket mindre k\u00f6tt. Och jag tycker att vi m\u00e5ste sluta flyga p\u00e5 n\u00f6jesresor en, eller flera, g\u00e5nger per \u00e5r. Jag tycker ocks\u00e5 att vi har ett helt st\u00f6rt konsumtionsbeteende i st\u00f6rre delen av v\u00e4stv\u00e4rlden.
\nSamtidigt vet jag hur djupt rotat det sitter \u2013 \u00e4ven hos mig sj\u00e4lv \u2013 att man ska kunna “slappna av” och “unna sig” ibland.<\/p>\n

Men\u00a0t\u00e4nk s\u00e5 h\u00e4r: Vi vet att maten och jordbruket st\u00e5r f\u00f6r 25 procent av jordens klimatutsl\u00e4pp. Vi vet ocks\u00e5 att v\u00e5ra\u00a0middagsval \u00e4r viktigare f\u00f6r klimatet, \u00e4n om vi tar cykel eller bil till aff\u00e4ren. Det g\u00e4ller \u00e4ven om vi \u00e5ker flera mil f\u00f6r att handla.<\/p>\n

T\u00e4nk om alla i Sverige och v\u00e4stv\u00e4rlden skulle byta ut en eller tv\u00e5 middagar i veckan mot vegetariska diton \u2013 vilken skillnad det skulle kunna g\u00f6ra f\u00f6r klimatet! Det \u00e4r inte ens en uppoffring, vill jag p\u00e5st\u00e5. Kolla till exempel in mina middagstips under taggen \u00a0“Veckans vardagsvego” f\u00f6r goda och hyfsat l\u00e4ttlagade recept. Det \u00e4r ocks\u00e5 ett v\u00e4ldigt bra s\u00e4tt att \u00e4ta mer varierat och f\u00e5 in mer gr\u00f6nt i kosten p\u00e5 ett naturligt och smidigt s\u00e4tt. Bra f\u00f6r h\u00e4lsan, bra f\u00f6r milj\u00f6n och \u2013 tro det eller ej \u2013 bra f\u00f6r pl\u00e5nboken!<\/strong> Ett kilo okokta linser r\u00e4cker till exempel till v\u00e4ldigt m\u00e5nga m\u00e5ltider och \u00e4r mycket billigare \u00e4n k\u00f6tt.<\/p>\n

Kanske sl\u00e5r jag in \u00f6ppna d\u00f6rrar, med tanke p\u00e5 vilken sajt jag skriver\u00a0p\u00e5, men l\u00e5t oss f\u00f6rs\u00f6ka sprida budskapet och inspirera v\u00e5r omgivning genom att bjuda p\u00e5 fler goda, gr\u00f6na middagar. Jag tror s\u00e5 h\u00e4r: Hellre m\u00e5nga som f\u00f6r\u00e4ndrar sin livsstil litegrann, \u00e4n ett f\u00e5tal “renl\u00e4riga”. Bara s\u00e5 kan vi skapa en h\u00e5llbar framtida utveckling.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Quesadilla med gr\u00f6nk\u00e5l som brukar g\u00e5 hem hos de flesta! Det har en hel del\u00a0om att vi borde minska v\u00e5r k\u00f6ttkonsumtion p\u00e5 sistone. H\u00e4rom veckan l\u00e4ste jag ett pressmeddelande fr\u00e5n Svensk mat- och milj\u00f6information som just nu kampanjar f\u00f6r att vi ska skriva p\u00e5 ett upprop om halverad k\u00f6ttkonsumtion. I samma veva\u00a0skrev Peter Kalmstr\u00f6m, som driver Supervegobloggen, och Jonas Paulsson, K\u00f6ttfri M\u00e5ndag, en debattartikel \u00a0i… L\u00e4s mer <\/i><\/a><\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":1586,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[237],"tags":[9,10,29,272,122,818],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2160"}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=2160"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2160\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/media\/1586"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=2160"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=2160"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=2160"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}