{"id":2176,"date":"2017-07-23T20:21:15","date_gmt":"2017-07-23T18:21:15","guid":{"rendered":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/?p=2176"},"modified":"2017-07-23T20:21:15","modified_gmt":"2017-07-23T18:21:15","slug":"darfor-ater-vi-mer-kott-trots-att-vi-vet-att-det-ar-daligt","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/darfor-ater-vi-mer-kott-trots-att-vi-vet-att-det-ar-daligt\/","title":{"rendered":"D\u00e4rf\u00f6r \u00e4ter vi mer k\u00f6tt \u2013 trots att vi vet att det \u00e4r d\u00e5ligt"},"content":{"rendered":"

Jag odlar mina egna b\u00f6nor.. \ud83d\ude09<\/em><\/p>\n

Som jag skrev f\u00f6r n\u00e5gra\u00a0veckor sedan: V\u00e5ra middagsval kan verkligen g\u00f6ra stor skillnad f\u00f6r milj\u00f6n och klimatet (l\u00e4s mer h\u00e4r<\/a>). Framf\u00f6r allt skulle det bra stor skillnad om vi \u00e5t mindre k\u00f6tt. \u00c4nd\u00e5 \u00e4ter vi hela tiden mer.\u00a0Enligt Jordbruksverket s\u00e5 \u00e4ter vi svenskar 85 kilo k\u00f6tt och charkuterier per person och \u00e5r. 1990 var samma siffra cirka 60 kilo per \u00e5r och 1960 \u00e5t vi bara 50 kilo per \u00e5r.<\/p>\n

Varf\u00f6r \u00e4r det s\u00e5 sv\u00e5rt f\u00f6r s\u00e5 m\u00e5nga att t\u00e4nka om? T\u00e4nker p\u00e5 det extra mycket nu, n\u00e4r k\u00f6tt i l\u00e5nga rader l\u00e4ggs p\u00e5 grillen.<\/p>\n

Dagens Nyheter skrev om det f\u00f6r ett tag sedan, och gjorde bland annat en intervju med\u00a0Elisabeth von Essen,<\/strong>\u00a0forskare vid Institutionen f\u00f6r arbetsvetenskap, ekonomi och milj\u00f6psykologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, som jag tror sl\u00e5r huvudet p\u00e5 spiken.<\/p>\n

\u2013 Det \u00e4r rationellt att \u00e4ta mer v\u00e4xtbaserat f\u00f6r att m\u00e5 b\u00e4ttre och hj\u00e4lpa till med milj\u00f6n. \u00c4nd\u00e5 styrs vi av invanda beteenden och vad hj\u00e4rnan vill<\/em>\u00a0\u00e4ta, och det \u00e4r socker och fett. V\u00e4xtbaserad mat inneh\u00e5ller inte s\u00e5 mycket av det, s\u00e4ger hon till DN.<\/p>\n

Gammal vana vinner ofta \u00f6ver intellektet, med andra ord.<\/p>\n

Sedan g\u00e5r hon in p\u00e5 n\u00e5got som jag sj\u00e4lv m\u00f6ter v\u00e4ldigt ofta \u2013 bland annat hos min man: K\u00e4nslan att vegetarisk kost inte m\u00e4ttar.<\/p>\n

\u2013 Biologiskt k\u00e4nner kroppen l\u00e4ttare m\u00e4ttnad genom att \u00e4ta fett och animalisk f\u00f6da. Om den inte \u00e4r vad vid att \u00e4ta v\u00e4xtbaserat f\u00e5r den inte samma k\u00e4nlom\u00e4ssiga upplevelse av m\u00e4ttnad som den brukar. I b\u00f6rjan handlar det d\u00e4rf\u00f6r ocks\u00e5 om att st\u00e4lla om psykologiskt.<\/p>\n

Sj\u00e4lv har jag faktiskt inte upplevt det problemet. Under de tio \u00e5r jag var helvegetarian tr\u00e4nade jag ofta 5 g\u00e5nger\/vecka och tyckte att jag klarade mig bra p\u00e5 vegetarisk kost, utan att g\u00e5 omkring och k\u00e4nna mig hungrig.\u00a0Men visst, jag \u00e5t helt klart st\u00f6rre portioner d\u00e5.<\/p>\n

En tredje orsak till att\u00a0vi \u00e4ter k\u00f6tt tror jag \u00e4r att m\u00e5nga\u00a0helt enkelt tycker att det \u00e4r l\u00e4tt och bekv\u00e4mt att tillaga k\u00f6ttr\u00e4tter. Man \u00e4r van vid att utg\u00e5 fr\u00e5n k\u00f6tt som huvudingrediens och orkar inte f\u00f6rs\u00f6ka hitta en massa nya recept.<\/p>\n

Som etnologen\u00a0Richard Tellstr\u00f6m<\/strong>, etnolog och m\u00e5ltidsforskare, s\u00e4ger i samma DN-intervju:<\/p>\n

\u2013 Det g\u00e5r att dra paralleller till flygresor. Alla vet att flyget orsakar stora utsl\u00e4pp, men f\u00e5 vill vara utan sin solsemester om de har r\u00e5d att \u00e5ka p\u00e5 en.<\/p>\n

Han \u00e4r ocks\u00e5 inne p\u00e5 att k\u00f6tt \u00e4r status, eftersom det l\u00e4nge varit dyrt och sv\u00e5rt att f\u00e5 tag p\u00e5. Och att det finns ett klassperspektiv p\u00e5 fr\u00e5gan:<\/p>\n

\u2013\u00a0Vi \u00e4ter utifr\u00e5n kunskapsniv\u00e5. Ju h\u00f6gre kunskapsniv\u00e5, desto mer st\u00e4ller man upp bakom resonemanget om att \u00e4ta mindre k\u00f6tt f\u00f6r milj\u00f6 och h\u00e4lsans skull.<\/p>\n

Jag vet inte hur jag ska st\u00e4lla mig till det sistn\u00e4mnda. Jag tror att de flesta vet att k\u00f6tt t\u00e4r mer p\u00e5 jordens resurser \u00e4n vad gr\u00f6nsaksodlingar g\u00f6r. Men man kanske inte orkar, hinner eller vill st\u00e4lla om fr\u00e5n det invanda.<\/p>\n

Jag hoppas i alla fall fler inser hur stor<\/em> skillnad v\u00e5ra middagsval g\u00f6r f\u00f6r milj\u00f6n.
\nOch att vi kan v\u00e4nda\u00a0utvecklingen s\u00e5 att vi b\u00f6rjar se gr\u00f6nsakerna som huvudnumret, och k\u00f6tt som n\u00e5got man adderar ibland, i st\u00e4llet f\u00f6r tv\u00e4rtom.<\/p>\n

Jag tror ocks\u00e5 mer\u00a0\u00a0p\u00e5 att f\u00e5\u00a0s\u00e5\u00a0m\u00e5nga som m\u00f6jligt att g\u00f6ra sm\u00e5 f\u00f6r\u00e4ndringar \u00e4n att\u00a0n\u00e5gra f\u00e5 “g\u00e5r hela v\u00e4gen” (\u00e4ven om jag sj\u00e4lv vill b\u00f6rja \u00e4ta\u00a0helvegetariskt igen).<\/p>\n

Richard Tellstr\u00f6m tror att en s\u00e5dan omst\u00e4llning kan g\u00e5 fort, bara vi blir fler som ifr\u00e5gas\u00e4tter k\u00f6tt\u00e4tandet:<\/p>\n

\u2013 Vi gick \u00f6ver till att bli stora k\u00f6tt\u00e4tare fort, d\u00e4rf\u00f6r borde vi kunna sluta fort ocks\u00e5. Inte f\u00f6r att det \u00e4r farligt f\u00f6r h\u00e4lsan, men om vi tror att vi g\u00f6r sociala f\u00f6rluster p\u00e5 det. Om du blir l\u00e5grankad inf\u00f6r andra f\u00f6r att du \u00e4ter k\u00f6tt kan dina vanor \u00e4ndras snabbt.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Jag odlar mina egna b\u00f6nor.. \ud83d\ude09 Som jag skrev f\u00f6r n\u00e5gra\u00a0veckor sedan: V\u00e5ra middagsval kan verkligen g\u00f6ra stor skillnad f\u00f6r milj\u00f6n och klimatet (l\u00e4s mer h\u00e4r). Framf\u00f6r allt skulle det bra stor skillnad om vi \u00e5t mindre k\u00f6tt. \u00c4nd\u00e5 \u00e4ter vi hela tiden mer.\u00a0Enligt Jordbruksverket s\u00e5 \u00e4ter vi svenskar 85 kilo k\u00f6tt och charkuterier per person och \u00e5r. 1990 var samma siffra cirka 60 kilo… L\u00e4s mer <\/i><\/a><\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":464,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[407],"tags":[248,161,825,272,122],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2176"}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=2176"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2176\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/media\/464"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=2176"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=2176"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=2176"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}