{"id":311,"date":"2016-01-11T16:45:18","date_gmt":"2016-01-11T16:45:18","guid":{"rendered":"https:\/\/www.veckanseko.nu\/?p=311"},"modified":"2016-03-17T08:20:39","modified_gmt":"2016-03-17T08:20:39","slug":"veckans-vardagsvego-blomkalsrisotto-med-gronsaksfras-och-ortolja","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/veckans-vardagsvego-blomkalsrisotto-med-gronsaksfras-och-ortolja\/","title":{"rendered":"Veckans vardagsvego: Blomk\u00e5lsrisotto med gr\u00f6nsaksfr\u00e4s och \u00f6rtolja"},"content":{"rendered":"

Blomk\u00e5l \u00e4r en underskattad gr\u00f6nsak i risotton… Foto: Liselotte Lundstr\u00f6m<\/em><\/p>\n

Den h\u00e4r r\u00e4tten \u00e4r ett s\u00e5 kallat\u00a0s\u00e4kert kort, som jag alltid f\u00e5r ber\u00f6m f\u00f6r. V\u00e4l v\u00e4rd de trekvart det tar att tillaga den! \u00d6rtoljan kan man ha p\u00e5 sallad om n\u00e5got blir \u00f6ver.<\/p>\n

Blomk\u00e5lsrisotto<\/strong>
\n2\u00a0port<\/p>\n

Risotto:<\/em>
\n3,5 dl vatten
\n0,5 dl vitt vin
\n1\/4 blomk\u00e5lshuvud
\n1\/2 gul l\u00f6k
\n2 dl avorioris
\n2 msk olivolja
\npeppar och ev salt
\n1\/2-1 dl parmesan eller pecorino<\/p>\n

Gr\u00f6nsaksfr\u00e4s:<\/em>
\n1\/4 blomk\u00e5lshuvud
\n1\/2 r\u00f6d paprika
\n1\/2 r\u00f6d l\u00f6k
\n1\/2 dl solrosk\u00e4rnor
\n1\/4 zucchini
\n1,5 dl svarta b\u00f6nor
\nolja
\nSalt och peppar<\/p>\n

\u00d6rtolja:<\/em>
\n0,5 dl rapsolja
\n1 msk f\u00e4rsk basilika\/1 tsk torkad
\n1 msk persilja\/tsk torkad
\nsalt och peppar
\nen nypa socker<\/p>\n

Risotto:<\/em> Koka upp vattnet med buljongt\u00e4rning i, till risotton. Dela blomk\u00e5lshuvudet i sm\u00e5 bitar och hacka l\u00f6ken. \u00a0Fr\u00e4s den hackade l\u00f6ken och risgrynen i olja i en rymlig kastrull. R\u00f6r hela tiden. N\u00e4r riset \u00e4r glansigt och genomskinligt \u00e4r det dags att sl\u00e5 p\u00e5 h\u00e4lften av buljongen samt vinet och l\u00e4gga i blomk\u00e5len. R\u00f6r, l\u00e5t v\u00e4tskan koka in lite och h\u00e4ll p\u00e5 mer buljong efterhand. Koka s\u00e5 i 18-20 minuter tills riset har lagom tuggmotst\u00e5nd. Blanda ner osten, spara ev lite att str\u00f6 \u00f6verr\u00e4tten. Smaka av om det beh\u00f6vs salt och peppar.
\nGr\u00f6nsaksfr\u00e4s:<\/em> T\u00e4rna alla gr\u00f6nsaker och fr\u00e4s i oljan. B\u00f6rja ned blomk\u00e5l, sedan solrosk\u00e4rnorna f\u00f6r att de ska f\u00e5 fin rostad smak, efter det\u00a0paprika och r\u00f6dl\u00f6k och till sist zucchini. B\u00f6nor – svarta eller vita – ger extra m\u00e4ttnad och tills\u00e4tts n\u00e4r gr\u00f6nsakerna stekts f\u00e4rdigt. V\u00e4rm tills b\u00f6norna \u00e4r lagom varma. Salta och peppra.
\n\u00d6rtolja:<\/em> Mixa ihop alla ingredienser med en stavmixer. Klart!<\/p>\n

L\u00e4gg risotto underst, gr\u00f6nsaker ovanp\u00e5 och sprinkla \u00f6rtolja \u00f6ver. Mums!<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Blomk\u00e5l \u00e4r en underskattad gr\u00f6nsak i risotton… Foto: Liselotte Lundstr\u00f6m Den h\u00e4r r\u00e4tten \u00e4r ett s\u00e5 kallat\u00a0s\u00e4kert kort, som jag alltid f\u00e5r ber\u00f6m f\u00f6r. V\u00e4l v\u00e4rd de trekvart det tar att tillaga den! \u00d6rtoljan kan man ha p\u00e5 sallad om n\u00e5got blir \u00f6ver. Blomk\u00e5lsrisotto 2\u00a0port Risotto: 3,5 dl vatten 0,5 dl vitt vin 1\/4 blomk\u00e5lshuvud 1\/2 gul l\u00f6k 2 dl avorioris 2 msk olivolja peppar… L\u00e4s mer <\/i><\/a><\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":476,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[12],"tags":[7,9,10,13,14,15],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/311"}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=311"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/311\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/media\/476"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=311"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=311"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=311"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}