{"id":630,"date":"2016-04-10T19:14:40","date_gmt":"2016-04-10T18:14:40","guid":{"rendered":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/?p=630"},"modified":"2016-04-10T19:16:19","modified_gmt":"2016-04-10T18:16:19","slug":"630-2","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/630-2\/","title":{"rendered":"5 saker vi kommer att \u00e4ta i framtiden"},"content":{"rendered":"

I framtiden kanske jag kan fixa fruktsalladen i 3D-skrivare i st\u00e4llet ?<\/em><\/p>\n

Kommer ni ih\u00e5g min trendrapport <\/a>om vad vi kommer att \u00e4ta 2016? N\u00e5gra dagar senare skrev Metro<\/a> om framtidens mat – d\u00e4r just insekter<\/strong>\u00a0n\u00e4mns som\u00a0ett s\u00e4tt att hantera eventuell matbrist. Andra mer eller mindre fantasifulla l\u00f6sningar \u00e4r:<\/p>\n

Odlat k\u00f6tt.<\/strong> Redan i\u00a0i augusti 2013\u00a0<\/a>\u00a0<\/b>serverades\u00a0v\u00e4rldens f\u00f6rsta hamburgare som odlats i labb. Nederl\u00e4ndska forskare stod bakom den kulinariska upplevelsen.<\/p>\n

Maneter.<\/strong> Hyfsat proteinrik och med en konsistens som g\u00f6r den\u00a0l\u00e4mplig som grytbitar eller strimlad i sallad.
\n\u2013 Manetsallad \u00e4r redan i dag en vanlig r\u00e4tt i stora delar av Asien s\u00e5 det \u00e4r egentligen inte s\u00e5 l\u00e5ngs\u00f6kt, s\u00e4ger Ulf B\u00e5mstedt, professor i marinbiologi p\u00e5 Ume\u00e5 Universitet till Testfakta.<\/p>\n

T\u00e5ng och alger.<\/strong> Ingenting nytt egentligen. Kom ih\u00e5g att jag fick smaka alger (fr\u00e4sta\u00a0i soja, tror jag)\u00a0n\u00e4r jag jobbade p\u00e5 H\u00e4lsa f\u00f6r 8-9 \u00e5r sedan. Och noribladen, som anv\u00e4nds till sushi, tillverkas ocks\u00e5 av alger. Men vi kommer att se fler anv\u00e4ndningsomr\u00e5den.\u00a0I dag finns b\u00e5de kaviar och kn\u00e4ckebr\u00f6d som framst\u00e4llts p\u00e5 t\u00e5ng och i flera svenska matbutiker kan man k\u00f6pa torkade alger. I Sverige p\u00e5g\u00e5r ocks\u00e5 forskningsprojektet Seafarm<\/a> med storskalig odling av makroalger som kan anv\u00e4ndas till biobr\u00e4nslen, nya material och till mat, skriver Metro.<\/p>\n

3D-mat.<\/strong>\u00a0Tyska forskare har tagit fram en ny typ av pur\u00e9 som kan anv\u00e4ndas i 3D-skrivare<\/a>. Tack vare en hemlig ingrediens beh\u00e5ller pur\u00e9n den form som skapas med hj\u00e4lp av 3d-skrivaren, tills matbiten kommer in i munnen.\u00a0Svenska SP Food and Bioscience har ocks\u00e5 en 3D-skrivare f\u00f6r mat. Men\u00a0pur\u00e9n m\u00e5ste ju fortfarande tillverkas av n\u00e5gon form av r\u00e5vara, och vilka de \u00e4r f\u00f6rt\u00e4ljer inte historien…<\/p>\n

Tyskarna verkar \u00f6ver huvud taget vara heta p\u00e5 gr\u00f6ten n\u00e4r det g\u00e4ller nya livsmedelsl\u00f6sningar. Veckans Aff\u00e4rer<\/a> ber\u00e4ttar till exempel om startupf\u00f6retaget Infarm, som tillsammans med innovationsbolaget Metrogroup, tagit fram en odling som kan\u00a0installeras direkt i matbutiken.\u00a0Tekniken\u00a0inneb\u00e4r att inga bek\u00e4mpningsmedel beh\u00f6ver anv\u00e4ndas, vatten\u00e5tg\u00e5ngen \u00e4r l\u00e5g, och inga transporter beh\u00f6vs eftersom plantorna aldrig byter plats.\u00a0Fr\u00e5n odling i aff\u00e4ren direkt till slutkunden, allts\u00e5!<\/p>\n

Forskning och innovation FTW!<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

I framtiden kanske jag kan fixa fruktsalladen i 3D-skrivare i st\u00e4llet ? Kommer ni ih\u00e5g min trendrapport om vad vi kommer att \u00e4ta 2016? N\u00e5gra dagar senare skrev Metro om framtidens mat – d\u00e4r just insekter\u00a0n\u00e4mns som\u00a0ett s\u00e4tt att hantera eventuell matbrist. Andra mer eller mindre fantasifulla l\u00f6sningar \u00e4r: Odlat k\u00f6tt. Redan i\u00a0i augusti 2013\u00a0\u00a0serverades\u00a0v\u00e4rldens f\u00f6rsta hamburgare som odlats i labb. Nederl\u00e4ndska forskare stod bakom… L\u00e4s mer <\/i><\/a><\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":632,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[89],"tags":[134,147,69,148],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/630"}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=630"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/630\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/media\/632"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=630"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=630"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=630"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}