Hawaii vill förbjuda skadliga kemiska solskydd
Redaktionen
Hawaii blir troligen den första staten i USA som förbjuder solskydd med syntetiska kemikalier som kan skada de marina ekosystemen.
Solskydden är livsviktiga för oss, men många solskyddskrämer innehåller UV-skydd som är gjorda av syntetiska kemikalier och som fungerar som miljögifter när de kommer ut i våra vatten. Vissa av dem är också misstänkt hormonstörande.
Hawaii som har värdefull korallrev och en unik marin miljö vill nu att solskydd med dessa skadliga kemiska solskydd ska vara förbjudna att använda i delstaten. Om lagen går igenom träder förbudet i kraft 2021.
Det är främst ämnena oxybenzone och octinoxate som gör skada på miljön. Forskare på Haereticus Environmental Laboratory har kommit fram till att oxybenzone finns i vatten ända från Alaska i norr till stränder runt ekvatorn. Och i poolar har man hittat höga koncentrationer av ämnet, som kommer från de som badar och har smort in sig med solskydd som innehåller just oxybenzone.
Enligt forskarna tar det bara 30 minuter från det att man smörjer in sig med ett solskydd som innehåller oxybenzone tills dess att man hittar det kemiska ämnet i urinen.
Förutom att människor får i sig detta ämne så skadar det alltså vattenlevande djur och organismer där det verkar hormonstörande, enligt forskare. Man har hittat ämnet på flera av öarnas populära stränder och man ser att just oxybenzone hindrar korallreven att växa tillbaka efter det har skadats, skriver The Guardian.
På flera andra turistparadis som är tunga av solbadare förespråkar man miljövänligare solskydd baserade på titandioxid och zinkoxid. Och flera solskyddstillverkare har börjat använda märkningar som "reef friendly" eller ”Respects seabed”, dvs att de inte skadar vattenlevande organismer.
Läs mer:
https://www.naturligtsnygg.se/hannah/kemiska-solskydd-forstor-miljon/