Hudforskaren Johanna Gillbro: "Solskydd är viktigt - även i Sverige"

Hudforskaren Johanna Gillbro: "Solskydd är viktigt - även i Sverige"

Hur viktigt är det med solskydd egentligen? Behöver man solskydd i Sverige och på våren? Och kan man använda kokosolja eller hallonfröolja som solskydd? Hudforskaren och författaren till boken Hudbibeln, Johanna Gillbro, har gedigen kunskap inom området och vi har passat på att ställa alla frågor du vill veta om solskydd!

Johanna, hur viktigt är det med solskydd egentligen?

Det är absolut viktigt - stark solexponering är största orsaken till både hudcancer och för tidigt (prematurt) åldrande av huden.

Men gäller det även på våren och sommaren i Sverige?

Absolut! Kika på UV-index kurvan för Sverige. Jag skulle säga att från april till slutet av september har vi en relativt hög UV-exponering även i Sverige, så då är det viktigt att skydda sig med solskydd på de områden som inte är täckta med textilier.

Vilken effekt har UVA- respektive UVB-strålar på huden?

Solens UVA-strålar är en särskilt stygg bov bakom för tidigt åldrad hud. Strålarna är så starka att de till och med kan tränga igenom glas. De tränger också ner till dermis (underhuden) där strålarna stimulerar en inflammation. Inflammationen leder till att enzymer i huden triggas och börjar bryta ner kollagen och elastin. Detta är en anledning till att vi får rynkor och slapp hud av stark solexponering. UVB-strålar tränger inte lika långt ner i huden men når ändå basala lagret i epidermis där melanocyterna (pigmentcellen) bor. Överexponering av UVB kan därför leda till oregelbunden pigmentering och pigmentfläckar. Testa att söka på ”truckdriver sun” så ser du ett ansikte som är bekant för de flesta som jobbar i skönhetsbranschen. Han är lastbilschaufför och har kört lastbil i 28 år i Kalifornien. Hans vänstra sida har blivit extremt exponerad för UVA-strålar, bakom bilglaset i förarhytten, vilket har orsakat solskada i stor omfattning. Samtidigt ser man att UVB-strålarna inte har trängt igenom glaset eftersom vi annars skulle ha sett mer pigmentfläckar i hans ansikte.

Vad ska man välja för solskydd? Vilken solskyddsfaktor?

Spf 30 eller 50 beroende på hudtyp under denna halvan av året. Med tanke på UVB-strålar så är det inte så stor skillnad mellan spf 30 och 50, däremot är det stor skillnad på hur mycket UVA-strålar som silas bort med spf 50.

Hur mycket solskydd ska man använda och hur ofta?

Det beror på vad man utsätter solskyddet för dvs, badar man, svettas man och så vidare, då bör man återapplicera produkten under dagen. När produkterna testas för att ge en viss solskyddsfaktor så används relativt stor mängd produkt, t.ex. 40 gram för kroppen vilket motsvarar en hel handfull. För ansiktet är det ca 1,5 gram.

Om man använder solskydd och sen foundation med solskydd, får man ett högre solskydd då?

Ja, men jag skulle ändå rekommendera att använda sig av rena solskydd (produkter som är utvecklade som solskydd) framför enbart smink med UV-filter.

Kan man använda växtoljor t.ex. kokosolja eller hallonfröolja enbart som solskydd?

Nej, absolut inte, att applicera växtoljor istället för solskydd kan vara direkt farligt. Visst har vissa växtoljor lite antioxidantisk effekt men antioxidanter i sig är inte godkända som solskydd.

Blir man lika brun av t.ex. spf 30 som spf 50? Tar det längre tid att blir brun med en högre solskyddsfaktor?

Mellan spf 50 och 30 är det främst skillnad i UVA-skyddet, där SPF 50 ger högre UVA-skydd och endast något högre UVB-skydd. Eftersom det är UVA som gör att vi får en överflyttning av redan bildat pigment från keratinocyten till melanocyten dvs en direkt brun färg (solariebränna) så blir man brunare om man använder spf 30 än 50. Däremot nybildningen av pigment (stimuleras av UVB) sker ungefär lika snabbt. Däremot är det UVA-strålar som påverkar det dermala skiktet och alltså påskyndar hudens åldrande - är man orolig över detta är alltså spf 50 ett bättre val. Viktigt också att det finns en UVA-symbol på förpackningen så att produkten inte bara skyddar mot UVB.

Ska man ta extra solskydd på vissa områden, t.ex. leverfläckar?

Det kan man göra om krämen lägger sig som en vit hinna, dvs ett fysikaliskt skydd som lägger sig som en vit hinna så att man visuellt kan kontrollera så att det sitter kvar. Att skydda leverfläckar från solen med textilier är annars en bra metod - en jeansskjorta har ca skyddande faktor på 1 700 jämfört med en t-shirt som ger en skyddsfaktor på ca 10. Så tänk även på vilket material du använder. Här hittar du mer från Johanna Gillbro: Instagram: @johanna_gillbro samt @skinome_project Hemsida: www.skinomeproject.com Fotograf: Annika Berglund

Johanna Gillbro om hudvård och kost:

https://www.naturligtsnygg.se/hudforskaren-johanna-gillbro-vad-du-ater-spelar-minst-lika-mycket-roll-for-hudhalsan-som-hudvard/