När solen skiner vill vi njuta men utan att kompromissa med vår hud eller miljön. Därför har intresset för fysikaliska, naturliga solskydd ökat kraftigt de senaste åren. Men vad betyder det egentligen? Vad är det som skiljer ett fysikaliskt solskydd från ett kemiskt, och varför väljer fler att gå över till naturliga alternativ?
Här går vi igenom allt du behöver veta om varför ett fysikaliskt, naturligt solskydd är ett smartare val för både dig, dina barn och planeten.
Fysikaliskt solskydd – hur fungerar det?
Fysikaliska solskydd (även kallade mineralbaserade) skyddar huden genom att lägga sig som en tunn, reflekterande hinna på hudytan. De fungerar som små speglar som reflekterar bort UV-strålarna innan de når huden. De vanligaste filtren är zinkoxid och titandioxid.
Till skillnad från kemiska filter, som absorberas av huden och omvandlar UV-strålar till värme, ligger fysikaliska filter ovanpå huden och verkar direkt vid applicering.
Naturligt innehåll – utan kompromisser
Ett naturligt solskydd innebär att krämen är baserad på hudvänliga och växtbaserade ingredienser som bland annat ekologiska oljor, sheasmör, ringblomma, kokosolja eller aloe vera. Den innehåller inga syntetiska kemikalier, parabener, parfym eller nanopartiklar.
Du slipper alltså oönskade tillsatser som kan irritera huden, störa hormonsystemet eller påverka miljön negativt.
Fördelar med fysikaliskt naturligt solskydd
-
Snäll mot huden
Fysikaliska solskydd täpper inte till porerna och innehåller sällan irriterande ämnen. Det gör dem särskilt bra för känslig hud, barn och personer med hudproblem som rosacea eller eksem. -
Skyddar direkt
Till skillnad från kemiska solskydd, som behöver 20–30 minuter för att aktiveras, skyddar ett fysikaliskt filter omedelbart vid applicering. -
Miljövänligt
Fysikaliska, naturliga solskydd är ofta biologiskt nedbrytbara och "reef safe", det vill säga säkra för korallrev och marina ekosystem. Inga hormonstörande kemikalier eller giftiga ämnen spolas ut i havet när du badar. -
Ekologiskt och hållbart
De flesta naturliga solskydd är producerade med omsorg från ingrediensval till förpackning. Många är certifierade av oberoende aktörer som COSMOS eller Ecocert, vilket garanterar att produkten är ekologisk och etiskt tillverkad. -
Naturlig hudvård på köpet
Tack vare innehållet av växtbaserade oljor och extrakt får du mer än bara skydd du får även fukt, näring och vård till huden. Ett naturligt solskydd kan faktiskt förbättra hudens tillstånd över tid.
Problemet med kemiska solskydd
Kemiska solskydd fungerar genom att tränga in i huden och absorbera UV-strålning, som sedan omvandlas till värme. Det låter kanske smidigt, men många av de aktiva kemikalierna i dessa produkter påverkar hälsan och miljön.
-
Hormonstörande ämnen
Vissa kemiska UV-filter, som oxybenzone (benzofenon-3) och octinoxate, har visat sig påverka hormonbalansen i kroppen. Studier har kopplat dessa ämnen till störningar i sköldkörtel- och könshormon, och de har hittats i både blod, urin och till och med i bröstmjölk. För gravida, barn och personer med hormonell känslighet kan det vara särskilt viktigt att undvika dessa ämnen. -
Hudreaktioner
Kemiska solfilter kan ge upphov till klåda, utslag, stickningar eller rodnad, särskilt hos personer med känslig hud eller hudsjukdomar som rosacea eller eksem. Fysikaliska filter är generellt mycket mer hudvänliga. -
Miljöpåverkan
När vi badar eller duschar spolas solskyddet vi har på oss rakt ut i vattnet och där gör de kemiska filtren stor skada. Vissa ämnen har visat sig bidra till blekning och död av korallrev, störa marina organismers reproduktion och ackumuleras i vattenlevande djur. Oxybenzone är ett av de mest studerade, och det är numera förbjudet i flera länder (bl.a. Hawaii och Palau) just på grund av dess skadliga effekter på marina ekosystem.
Även om du inte badar, kan rester från duschen till slut hamna i avloppsvattnet och vidare ut i naturen.
Vanliga frågor
Lämnar fysikaliskt solskydd en vit hinna?
Det beror på formuleringen. Äldre mineralbaserade solskydd kunde lämna en vit yta, men dagens produkter har ofta förfinade, icke-nano zinkoxidpartiklar som smälter in i huden betydligt bättre. Det finns även tonade varianter som anpassar sig till olika hudtoner.
Ger fysikaliskt solskydd lika bra skydd?
Ja. Rätt formulerade fysikaliska solskydd med bredspektrumskydd (UVA + UVB) och rätt SPF skyddar huden minst lika bra som kemiska alternativ och ofta med färre bieffekter.
Kan jag använda det till barn?
Absolut. Fysikaliska naturliga solskydd är ofta det rekommenderade valet för barn och spädbarn från 6 månader, just för att de är så skonsamma.
Att välja ett fysikaliskt, naturligt solskydd är inte bara ett val för dig och din hud, det är ett aktivt ställningstagande för miljön och framtiden. Du får ett effektivt skydd mot solens strålar, utan att behöva utsätta dig för tveksamma kemikalier eller påverka naturen negativt.
Vill du veta mer om vilket solskydd som passar din hudtyp? Eller hur du bäst applicerar ett fysikaliskt filter för maximalt skydd? Vi hjälper dig gärna – hör av dig!
Se alla våra naturliga och fysikaliska solskydd här